OGRANIČITE UNOS: Pet znakova ukazuju da jedete previše šećera

Znate da bi trebalo da ograničite šećer u svojoj ishrani, ali velike su šanse da jedete više šećera nego što mislite. Prepoznajte znake kojima vam vaše telo poručuje da ograničite unos šećera.

Izbijaju vam bubuljice

Konzumiranje previše šećera može izazvati izbijanja nečistoća na vašoj koži. Studija objavljena u "Journal of Academy of Nutrition and Dietetics" ukazuje na vezu između ishrane s visokim udelom šećera i ozbiljnosti akni. Učesnici sa umerenim do teškim aknama izvestili su o većem unosu šećera u poređenju sa osobama koje su imale blage akne ili ih uopšte nisu imale, piše "The Healthy".

Osećate se previše umorno

Ako jedete hranu prepunu skrivenog šećera i očigledno vam nedostaju proteini, vlakna i masnoće – recimo, pecivo – mogli biste da osetite popodnevni pad energije. Mogli biste osetiti jaku glavobolju ili želju da ležite u krevetu. Uravnotežena i hranjiva ishrana sprečava da šećer u krvi padne s visokog nivoa šećera na letargično nizak nivo.

"Rušite" se od umora nakon treninga

Pravilan unos energije u vaše telo ključan je za dobar trening. Ako se čini da vežbanje postaje sve teže, možda je za to kriva ishrana s visokim udelom šećera.

- Ako povećate šećer u krvi unosom vrlo slatke hrane neposredno pre intenzivnog napora, možete se nakon toga osećati jako umorno - kaže dr Sara Folta, docentkinja na Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.

Hrana sa previše jednostavnih šećera može uzrokovati brz skok šećera u krvi nakon čega sledi brzi pad, ostavljajući vas da se osećate iscrpljeno na pola puta tokom trčanja.

Nikad niste siti

Zašto je tako lako posegnuti za još jednim komadom torte? Hrana koja je bogata šećerom, ali ima malo proteina, vlakana i drugih hranjivih materija, ne daje osećaj sitosti.

- Šećer ne pokreće iste mehanizme u telu, zbog kojih se vaš organizam oseća kao da je upravo jeo - kaže dr Folta.

Vaš stomatolog ima loše vesti

Karijes je oduvek bio ne tako suptilan znak ljubitelja slatkog. Zamislite decu koja jedu previše lizalica ili gutaju pune šake želea. Kada bakterije u vašim ustima probavljaju bilo koju vrstu ugljenih hidrata, proizvode kiselinu koja u kombinaciji s vašom pljuvačkom stvara plak, koji se, ako se ne očisti, nakuplja na zubima i počinje da nagriza zubnu gleđ. Taj proces označava početak stvaranja karijesa. Pobrinite se da perete zube najmanje dva puta dnevno kako biste smanjili efekat prekomernog šećera.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

aknegladkarijeskonzumacija šećeraprekomeran unos šećerapreviše šećerašećersitostumorunos šećerazubi