PO POSLEDNJIM ISTRAŽIVANJIMA: Žene čine 31 odsto svih preduzetnika u Srbiji

Žene preduzetnice u Srbiji čine 31,2 odsto svih preduzetnika i u 70 odsto slučajeva su to "nove" preduzetnice, odnosno nisu bile u preduzetništvu kada je sprovedeno polazno istraživanje. One su u proseku starije, obrazovanije, i pretežno su u preduzetništvo ušle iz motiva postignuća a ne nužde, saopšteno je na konferenciji "Žensko preduzetništvo - presek stanja i mogućnost za osnaživanja".

Ovo su glavni nalazi danas predstavljene "Studije o ženskom preduzetništvu 10 godina kasnije" – prva polazna studija je rađena pre više od decenije.

- Žensko preduzetništvo počinje osnaživanjem devojčica u najranijem detinjstvu da preuzmu odgovornost, a donošenje odluka koje sa sobom nose rizik je put do uspeha - rekla je danas ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad na otvaranju konferencije o ženskom preduzetništvu.

Žene se, ocenila je Konrad, rađaju sa velikim potencijalom za organizaciju i pravljenjem velikih stvari sa malo materijala, to je budući ekonomski potencijal ukoliko se kroz projekte i zakone o ravnopravnosti osnaži na adekvatan način.

Otvarajući konferenciju, Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju istakla je, kako je saopšteno, da treba da ohrabrimo očeve, muževe, partnere da podrže svoje žene, da se porodica doživljava kao jedan tim i da svako daje svoj doprinos.

Prema rečima Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, preduzetništvo je pokretač ekonomskog i privrednog razvoja društava i država.

- Stoga je važno da država ima afirmativne mere kako bi podstakla razvoj ženskog preduzetništva - ukazala je ona.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji je podsetila da iza mnogih stvari bez kojih danas ne možemo ni da zamislimo svoj svakodnevni život stoje žene preduzetnice kao što su na primer brisači za kola ili filteri za kafu.

- Pa ipak, one su i danas manje zastupljene u preduzetništvu od muškaraca svuda u svetu i neophodno je da se njihov potencijal iskoristi. Nova analiza Boston Consulting Group (BCG) pokazuje da kada bi žene i muškarci učestvovali podjednako kao preduzetnici, globalni BDP bi mogao porasti za otprilike tri do šest odsto - rekla je Halačeva, navodi se u saopštenju.

Izvor: n1info.rs, fonet.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

"Žensko preduzetništvo - presek stanja i mogućnost za osnaživanja"Anke Konradbrankica jankovicDarija KisićistraživanjekonferencijaPlamena HalačevapreduzetnicesrbijaStudija o ženskom preduzetništvu deset godina kasnije