STRUČNJACI OTKRIVAJU: Koju hranu treba da izbegavate ako imate visok krvni pritisak?

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da budu oprezni kada je u pitanju konzumiranje soli.

Profesor dr Žerard Kar-Vajt iz bolnice "London Bridž", ukazao je na hranu koju bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da izbegavaju.

- Treba izbegavati doručak sa visokim sadržajem soli, uključujući visoko prerađeno meso kao što su slanina i kobasice - rekao je profesoa Kar-Vajt.

On je dodao da je to važno jer je so poznata kao značajan faktor u povećanju krvnog pritiska i trebalo bi je smanjiti za svakoga ko ima dijagnozu hipertenzije.

Takođe je rekao da bi trebalo izbegavati obrok poput sendviča od belog hleba sa šunkom i sirom i pomfritom, jer ovakav obrok sadrži veliku količinu soli.

Profesor je na spisak jela "za izbegavanje" dodao i ribu sa pomfritom, pice i gotova jela, jer takođe sadrže veliku količinu soli.

- Za mnoge ljude, visok krvni pritisak nema nikakve simptome, ali povećava rizik od srčanog i moždanog udara - istakao je on i dodao da je "zbog toga važno da živite zdrav život uz vežbanje i uravnoteženu ishranu, kako biste sprečili pojavu visokog krvnog pritiska".

Kako biste znali kakav vam je pritisak, dr Kar-Vajt predlaže kućni merač krvnog pritiska.

- To bi moglo da bude veoma korisno jer ćete moći u svakom trenutku da proverite svoj pritisak, a da ne morate da odlazite kod lekara - rekao je doktor i dodao da ne bi bilo loše da s vremena na vreme posetite svog lekara opšte prakse radi provere krvnog pritiska kako biste bili sigurni da je vaš aparat u redu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

hipertenzijakobasicesir prerađeno mesoslaninasovisok krvni pritisak