NE PRIJA KOŽI: Koju kozmetiku treba izbegavati leti?

Pre nego što izađete na užareno sunce, uverite se da ne koristite kozmetiku o kojoj govorimo. U suprotnom, rezultat može biti poguban za vašu kožu.

Iritacija i crvenilo na telu posle sunčanja je klasična priča, ali ne treba svu krivicu prebacivati na loš kvalitet kreme za sunčanje. U mnogim slučajevima uzrok problema je naše neznanje. Neka kozmetika može ozbiljno da ošteti kožu ako se nanese pre odlaska na plažu. Pred početak letnje sezone, dajemo vam detaljne informacije o tome koju kozmetiku je bolje ne koristiti tokom leta.

Eterična ulja citrusa

Odlično mirišu i daju osećaj vedrine i svežine. Međutim, koliko god želite da produžite ovaj efekat tokom dana, pazite da ne koristite ulje citrusa tokom dana, posebno leti. Činjenica je da citrusi sadrže komponente koje mogu zaštititi kožu od patogena. Međutim, ako nanesete citrusno ulje na kožu, a zatim krenete u šetnju po toplom sunčanom danu, ovi veoma korisni sastojci će izazvati fototoksičnu reakciju. Kao rezultat, možete dobiti crvenilo, pigmentaciju, pa čak i opekotine. Dermatolozi i kozmetolozi savetuju korišćenje citrusnog ulja najmanje dan pre izlaganja suncu, najbolje noću kao deo hidratantnih krema i specijalnih noćnih maski. Ulja citrusa su prirodni fotosenzibilizatori, pa budite posebno oprezni sa proizvodima koji sadrže ekstrakt citrusa tokom leta.

Piling kiselinama

Ova stavka se prvenstveno odnosi na negu kože pre izlaska iz kuće. Generalno, leto nije najbolje vreme za procedure dubinskog čišćenja. Ove sezone, najbolje što možete da učinite za svoju kožu jeste da joj date bar mesec dana pauze od pilinga i maski, vremena da povrati prirodnu pH ravnotežu, zasiti se vitaminom D i vrati zdrav sjaj za kojim smo čeznuli tokom zime. Ali postoji još jedan razlog zašto je u letnjoj sezoni bolje isključiti antibakterijske preparate i kiseline iz svakodnevne nege kože.

Antibakterijske čestice, salicilna i glikolna kiselina, koje se često nalaze u formulacijama za čišćenje, efikasni su sastojci za borbu protiv akni, ali istovremeno isušuju kožu. A ovo je prava katastrofa kada je u pitanju njena prirodna zaštita od ultraljubičastog zračenja: zaštitna barijera kože stvara prazninu i UV zraci na nju utiču višestruko jače.

Sprejevi za zaštitu od sunca i proizvodi sa SPF ispod 30

Diskusije o efikasnosti sprejeva za zaštitu od sunca vode se veoma dugo, ali većina dermatokozmetologa kaže da oni sami nikada neće dati prednost spreju nad kremama. Prema njihovom mišljenju, sprej ne stvara adekvatnu zaštitnu barijeru na koži.

Neki stručnjaci ističu da su sprejevi za zaštitu od sunca pogodni za telo, a za kožu lica je bolje kupiti proizvode kremaste teksture sa SPF od najmanje 30.

Posebnu pažnju posvetite sastavu kreme za sunčanje. Istraživanja pokazuju da je cink oksid najpouzdanija i najbezbednija komponenta za zaštitu od sunca. Cink oksid takođe ima antiinflamatorno dejstvo i pomoći će u smirivanju iritirane kože dok je štiti.

Retinol i retinoidni proizvodi

Vitamin A i njegovi derivati u sastavu kozmetike nisu najbolje rešenje za leto. Nezamenljivi su u borbi protiv akni i bora, ali apsolutno bespomoćni i čak štetni u interakciji sa sunčevim zracima, pa dermatolozi preporučuju da ih koristite isključivo noću. Ovakva upozorenja se objašnjavaju činjenicom da retinol jako isušuje kožu. Baš kao i sredstva za čišćenje, narušava njenu prirodnu zaštitnu barijeru i smanjuje otpornost ćelija na ultraljubičasto zračenje. To može izazvati ne samo privremene probleme, već i ozbiljna oštećenja, jer je odavno poznato da UV zraci utiču na prevremeno starenje kože.

Parfemi

Što se tiče parfema, dermatolozi su odlučni i savetuju da ga potpuno zaboravite tokom izlaganja suncu. Često vaši omiljeni mirisi sadrže prirodna ulja i biljne ekstrakte, koji u interakciji sa sunčevim zracima mogu izazvati pigmentaciju, koje će biti prilično teško ukloniti.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Eterična uljakožakozmetikaletonega kožeparfemparfemipiling zaštitni faktorretinol