ODGOVOR ZAVISI OD VIŠE FAKTORA: Koliko često treba prati kosu?

Stručnjaci kažu da ne postoji jedinstven odgovor na pitanje koliko često treba prati kosu. To zavisi od više faktora koji uključuju tip kose, vrstu frizure, masnoću kože glave, nivo i vrstu aktivnosti tokom dana.

Ima onih koji misle da moraju da peru kosu svaki dan jer veruju da je masna. Ali ako bi preskočili tu dnevnu rutinu, možda bi uvideli da nemaju tako masno vlasište ili kosu, napominje dermatolog dr Entoni Rosi.

Prečesto pranje može da isuši kosu i da ona izgubi sjaj, ali ako je ne peremo redovno, onda će nam kosa neprijatno mirisati i dobićemo perut.

Kako da znamo šta nam odgovara?

Kada prati kosu?

Doktor Rosi generalno svojim pacijentima savetuje da peru kosu jednom ili dva puta nedeljno. Ukoliko ste primenjivali neke hemijske tretmane na kosi – kao što je blanš, mini val ili boja za kosu – što isušuje kosu, možda možete da ne perete kosu i duže od sedam dana kako biste izbegli lomljenje i ispucale vrhove, kaže dermatolog.

Ako imate veoma masno vlasište, možda ćete morati da perete kosu svakog dana, bar prema savetu Američke akademije za dermatologiju.

Godine takođe imaju važnu ulogu kada je pranje kose u pitanju.

- Tokom puberteta imamo porast funkcije hormona, pa se lučenje masnoće povećava. To je razlog zašto imamo tinejdžerske akne - navodi dr Rosi.

Tinejdžeri uglavnom imaju masniju kožu glave tokom puberteta, tako da se češće pranje kose podrazumeva.

Kako starimo naš skalp proizvodi manje ulja.

Ako imate prirodno kovrdžavu kosu, ona je sklonija sušenju i lakše se lomi, prečesto pranje moglo bi samo da pogorša situaciju, tako da gustu, kovrdžavu kosu generalno ne treba prati svakodnevno, pa čak ni nedeljno. Ali trebalo bi da je operete najmanje svake dve do tri nedelje da bi vam vlasište i kosa bili čisti i zdravi.

Šta raditi između pranja?

Kosa i vlasište se ne neguju samo pranjem. Između pranja, možete preduzeti određene korake kako bi održali čistoću i izgled – i zaštitili kosu od oštećenja.

- Mislim da je važno održavati higijenu vlasišta. Baš kao i higijena brade, trebalo bi da se brinete o koži koja je ispod - napominje dermatolog.

- O tome treba voditi računa i redovno iščešljavati kosu. To otpušta mrtve ćelije kože, i njihove ostatke. Možete malo i da pokvasite kosu. Dakle, ne morate nužno da je operete šamponom, ali održavanje čistoće je važno - dodaje Rosi.

Može se koristiti i regenerator koji se ne ispira ili ulje za vlasište koje pomaže u očuvanju ishranjenosti i vlažnosti kože glave.

- Ako vam se kosa oznoji od vežbanja, ne morate svaki put da je perete šamponom osim ako ne dođe do prekomernog razvoja bakterija ili ako vam kosa ili vlasište počnu neprijatno da mirišu. Dovoljno je isprati kosu samo vodom - savetuje dr Rosi.

Većina suvih šampona se smatra bezbednim za kosu, ali ne bi trebalo suviše često se oslanjati na njih.

- Ako imate izrazito masnu kosu, mogu se umereno koristiti. Ali i to treba na kraju oprati, a ne nagomilavati na skalpu - napominje doktor.

Kupanje u bazenu bez kape za plivanje zbog velike količine hlora može učiniti vašu kosu suvom i lomljivom. Trebalo bi da zaštitite kosu tako što ćete je pre kupanja nakvasiti i staviti regenerator i udobnu kapu za plivanje. Po izlasku iz bazena nadoknadite izgubljenu vlagu šamponom i balzamom specijalno formulisanim za plivače, preporučuje Američka akademija za dermatologiju.

Ako imate stalne probleme sa skalpom ili kosom – kao što su perut, opadanje ili lomljivu i ispucalu kosu – trebalo bi da posetite dermatologa.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kosalepotapranje kosevlasi