KONZUMIRAJTE PRAVE: Koje namirnice povećavaju, a koje smanjuju nivo stresa?

Šta je vaš glavni izvor stresa? Šta da uradite da ga bar malo smanjite? Možda nećete moći u potpunosti da eliminišete stres, ali možete se pobrinuti da on bude što je moguće manji – između ostalog i sa promenom određenih namirnica.

Mnogi ljudi se okreću hrani kada su pod stresom. Nažalost, ovo je loša ideja jer su izbori uglavnom nezdravi: čokolade, kesice čipsa, peciva...

Iako ćete se u tom trenutku osećati bolje jer se endorfini oslobađaju u vašem mozgu kada jedete hranu koju volite, kasnije ćete zažaliti zbog te odluke.

Da li ste se ikada zapitali zašto jedemo kada smo pod stresom? Stres može izazvati fluktuaciju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do osećaja gladi i žudnje za hranom. Dakle, nije u potpunosti vaša greška, ali možete uticati na reakciju tako što ćete nabaviti zdrave grickalice.

Hrana može da smanji i povisi vaš nivo stresa

Hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata može izazvati brzu fluktuaciju nivoa šećera u krvi. Ovo može učiniti da se osećate umorno i razdražljivo, što može pogoršati simptome stresa.

Hrana bogata mastima može usporiti varenje i izazvati osećaj težine u stomaku. To može dovesti do osećaja nelagodnosti i umora, što može doprineti simptomima stresa.

Dok hrana koja sadrži mnogo kofeina može da poveća nivo adrenalina i kortizola u telu. Ovo može izazvati anksioznost, razdražljivost i nesanicu, što takođe može pogoršati simptome stresa.

Hrana sa malo hranljivih materija može oslabiti imuni sistem i pogoršati simptome stresa.

Namirnice bogate aditivima i konzervansima mogu uticati na funkciju mozga i izazvati promene raspoloženja i osećanja.

Ali, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u upravljanju stresom:

Hrana bogata antioksidansima, kao što su voće i povrće, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u telu.

Vitamin C može pomoći u smanjenju nivoa kortizola koji telo proizvodi tokom stresa. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, jagode i paprike.

Magnezijum može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. Namirnice bogate magnezijumom uključuju orašaste plodove, semenke i zeleno lisnato povrće.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale u telu, što može doprineti simptomima stresa. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju losos, tunjevinu i laneno seme.

Ako želite da smanjite stres hranom, preporučuje se zdrava i izbalansirana ishrana koja sadrži dosta svežeg povrća, voća, integralnih žitarica i proteina i ograničite konzumaciju namirnica sa visokim sadržajem šećera, masti i kofeina.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

hrananamirnicestres