ODLAZAK ČUVARA ZEJTINLIKA: Preminuo Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar Zejtinlika, preminuo je danas u 96. godini.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. Posle smrti i sam se pridružio saborcima, na Zejtinliku. Nasledio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

- Pre je bio moj otac, pre oca bio je deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju - rekao je Đorđe Mihailović po dobijanju nagrade "Majka Srbija".

Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine dobio je i državljanstvo Republike Srbije.

Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Bio je čuvar groblja do maja 2022. godine, a odstupio je zbog narušenog zdravlja.

Vest o smrti Mihailovića objavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Instagramu:

- Još jedna tužna vest danas - u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!.

Saučešće porodici i poštovaocima čika Đorđa uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je on bio čuvar kolektivnog sećanja na jedan od najslavnijih herojskih perioda naše istorije.

- Skroman i tih, veran svojoj otadžbini i narodu, zaduženja je obavljao revnosno i sa ogromnim poštovanjem prema senima onih kojima je Srbija bila najveća svetinja. Sa istom predanošću je gostima i posetiocima pričao o podvizima naših ratnika, zbog kojih je Srbija danas ponosna na svoj slobodarski duh i predačko nasleđe. Poštovan i voljen od naroda, dostojan dužnosti koja mu je poverena, čika-Đorđe je otišao tiho, jer je tako i živeo, pokazavši celom našem rodu da odnos prema precima, određuje budućnost potomcima - navodi se u saučešću predsednika.

Izvor: RTS
Foto: Representative office of the Republic of Srpska in Greece - YouTube/PrintScreen

Đorđe Mihailovićsolunsrpsko vojničko grobljezejtinlik