PREPOZNAJTE IH NA VREME: Manje poznati simptomi mogu da ukažu na probleme sa crevima

Način na koji vaša creva funkcionišu može mnogo reći o vašem zdravlju. Najčešći simptomi koji ukazuju na probleme sa crevima su nadimanje, mučnina, zatvor i nagle promene težine.

Međutim, postoje i neki drugi, manje poznati simptomi koji mogu ukazivati na nepravilnu funkciju creva. Pored toga, loše zdravlje creva može biti povezano sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima kao što je karcinom, pa obratite pažnju na ova tri simptoma.

Gasovi

Gas nije nužno loša stvar, ali ako često imate gasove, trebalo bi da proverite svoje zdravlje.

Ovo je posebno tačno ako osećate nadutost nakon određene hrane, jer to ukazuje da creva ne razgrađuju hranu kako treba.

Uzrok je netolerancija na određene namirnice, a javlja se kada ljudima nedostaje dovoljna količina enzima zvanog laktaza, koji pomaže u varenju laktoze.

Problemi sa kožom

Jedan od simptoma koji ukazuju na probleme sa varenjem su promene na koži.

Rafinisani šećer i zasićene masti u većim količinama izazivaju neravnotežu crevnih bakterija koje mogu izazvati akne, rozaceu, ekcem, psorijazu i perut.

Promene raspoloženja

Naše mentalno zdravlje je usko povezano sa našim fizičkim zdravljem. Dakle, bilo koji problem sa varenjem može izazvati stres, depresiju i slična mentalna stanja.

Neravnoteža između mikroorganizama, odnosno povećanje takozvanih loših bakterija u crevima, izaziva poremećaj. To je zato što su creva odgovorna za oko 90 odsto proizvodnje serotonina, takozvanog hormona sreće.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

crevacrevne bakterijegasovikarcinompravilno funkcionisanje crevaproblemi sa crevimaproblemi sa kožompromene na kožipromene raspoloženjarakrak crevasimptomizdravlje creva