SPREČITE OŠTEĆENJE TKIVA: Tri saveta za negu kože nakon sunčanja

Nega kože pre sunčanja je krucijalna ali nikako ne treba da zaboravimo da je možda i podjednako važna nega kože nakon sunčanja. Najbolje što možete da uradite za sebe jeste da koristite kremu za sunčanje i budete pametni u pogledu vremena koje provodite na suncu. Ali sledeća najbolja stvar jeste da se za svoju kožu pobrinete i nakon izlaganja suncu.

Kako možete da izbegnete iritaciju kože nakon boravka na suncu?

Korišćenje umirujućih sastojaka

Posle sunčanja (čak i ako niste dobili opekotine), najvažnije je da rehidrirate kožu. Dug dan na otvorenom može da isuši kožu zbog širokog spektra uzroka - od slane vode, hlora, toplote i tako dalje. Dajte svojoj koži tečnost za kojom toliko žudi.

Jedan od najboljih prirodnih proizvoda koji će se pobrinuti za rehidrataciju kože je aloja koja ima i antiupalno dejstvo. Ne samo da je umirujuća, već deluje i na hiperpigmentaciju od sunca zahvaljujući prirodnoj komponenti biljke koja se zove aloezin.

Na kožu umirujuće deluju i ekstrakti ovsa, poput ovsenog ulja i koloidnog ovsa, jer se pokazalo da smanjuju upalne medijatore u koži.

Ne treba zaboraviti ni šea puter koji zadržava vlagu u koži, a jedno istraživanje pokazuje da ima slično dejstvo kao i ceramidi.

Izbegavajte potentne aktivne supstance

Ako vam je koža već iritirana usled boravka na suncu – usporite sa nanošenjem agresivnih sastojaka. Dok će aktivni sastojci poput retinola, AHA i BHA biti korisni kada se koža vrati u normalu - ne bi ih trebalo koristiti dok je koža pod iritacijom.

Kada se koža smiri – znaćete kada prestane da pokazuje znake upale, kao što su crvenilo, peckanje, osetljivost ili iritacija – onda možete ponovo da ih koristite. U stvari, retinol može pomoći da se ublaže posledice. Retionidi su korisni za popravljanje fotooštećenja (oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem).

Pojačajte antioksidanse

Antioksidansi se, po definiciji, bore protiv oštećenja koje uzrokuju slobodni radikala. To ih čini neophodnim u nezi nakon sunčanja - ili u bilo kojoj nezi kože.

Možete koristiti ulje semena šafranike - botaničko ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima, uključujući veoma poseban flavonoid koji se zove acacetin. Deluje tako što blokira enzim kolagenaza-1, koji je odgovoran za gubitak kolagena koji je primarni strukturni protein kože. Oštećenja od sunca su zapravo uzrok broj jedan preranog starenja.

Kada se govori o kolagenu, vitamini C i E su takođe ključni u procesu sinteze ovog proteina. Vitamin C ima sposobnost da "uključuje" sposobnost proizvodnje kolagena u telu kroz fibroblaste, a vitamin E pomaže tako što ga ponovo puni. Oni su sinergijski vitamini koji rade zajedno kako bi postali efikasniji.

Izvor: Sensa.mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

antioksidansikožakrema za sunčanjekremeletomorenega koženega kože nakon sunčanjaodmorsuncanjezdrava kožazdravlje kože