PAZITE NA NJIHOV UNOS: Koji osvežavajući napici zapravo dehidriraju vaš organizam?

Napici koje uzimate da vas osveže i probude – zapravo dehidriraju vaš organizam. Pripazite na dnevni unos ovih pića.

Kafa

Kafa je jedno od pića koja najviše dehidriraju zbog sadržaja kofeina. Međutim, jedna ili dve šoljice neće potpuno da vas dehidriraju. Morali biste da popijete skoro pet šoljica kafe dnevno da biste doživeli ozbiljne udare na hidrataciju, piše "TimesOfIndia".

Čaj

Iako čaj sadrži manje kofeina od kafe, ipak može da vas dehidrira ako popijete previše šolja u toku dana. Kofein u čaju može da uzrokuje oslobađanje viška natrijuma i vode iz tela putem urina, posebno ako se konzumira u prevelikim količinama. Ograničite unos čaja i pobrinite se da pijete mnogo vode ili pijte čaj bez kofeina.

Gazirana pića

Studija je pokazala da uživanje u rashlađenim gaziranim pićima povećava percepciju potrošača o hidrataciji. Međutim, ova osvežavajuća pića zapravo dehidriraju telo zbog svog diuretičkog dejstva, jer sadrže šećer i kofein.

Pivo, vino i kokteli

Konzumacija alkohola će vas dehidrirati, što dovodi do simptoma kao što su jaka glavobolja, suva usta i manjak energije. U slučaju vina, prosečna osoba proizvede 350 ml urina za svaku veliku (250 ml) popijenu čašu. To rezultira neto gubitkom od trećine litre za svaku popijenu bocu.

Dakle, ako planirate da pijete alkohol, pobrinite se da se hidrirate vodom pre, tokom i nakon konzumacije alkohola. Dodati šećer u koktelima dodatno će vas dehidrirati.

Visokoproteinski smutiji

Visok procenat proteina u vašim zdravim smutijima, zajedno s dodatim šećerom u obliku zaslađivača, aromatizovanih jogurta ili sokova, imaće dehidrirajući učinak. Tamna boja urina i neobjašnjiv umor znakovi su dehidracije na koje treba pripaziti.

Određeni sokovi

Sokovi s visokim procentom šećera će vas dehidrirati, umesto da vam pruže hidrataciju. Sok od cvekle, ako se konzumira u velikoj količini, može da natera vaše telo da se reši vode. Limunada može, takođe, da izgubi deo svoje hidrirajuće moći zbog dodatog šećera, koji većina ljudi stavlja u piće. Sok od celera ima visok sadržaj aminokiseline asparagina, koji je poznati diuretik.

Izvor: N1 Hrvatska
Foto: Ilustracija/Freepik.com

čajdehidratacijadiureticigazirana pićahidratacijakafakokteliletonapiciosvežavajući napiciosveženjepicapićepivosmutisokvinoznaci dehidratacije