IZBEGAVAJTE IH: Koje namirnice najviše uništavaju kožu?

Mnoge studije pokazale su da hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje našeg tela, kao i na zdravlje naše kože.

Kako prenosi "Dejli Mejl", ishrana bogata voćem i povrćem može našoj koži dati sjaj, ali i mladalački izgled. Međutim, određena hrana može dovesti do problema sa kožom kao što su bubuljice, akne, suva koža, pa čak i bore.

- Postoje određene namirnice koje ne preporučujem svojim pacijentima kako bi održali što bolje zdravlje kože - objašnjava dermatolog Tivi Marutapa, koja je navela nekoliko namirnica za koje kaže da ih nikada ne konzumira, a koje i ne preporučuje drugima.

Prvo, ona tvrdi da pre svega treba izbegavati konzumiranje hrane bogate rafinisanim šećerom. Poznato je da prevelika konzumacija šećera može izazvati povećanje telesne težine i propadanje zuba, ali nije dobra ni za našu kožu. Previše rafinisanog šećera može pokrenuti procese starenja u ćelijama tela, upozorava dr Marutapa.

- Naravno da možemo da uživamo u rafinisanom šećeru u umerenim količinama, kao što su torte, biskviti ili slatkiši, i ja sam sklona tome da pojedem kuglu sladoleda. Međutim, višak rafinisanog šećera u našoj ishrani može ubrzati starenje kože - dodaje ona.

Pored namirnica bogatih šećerom, alkoholna pića druga su stvar koja nam najviše uništava kožu. Kako objašnjava doktorka, konzumiranje velikih količina alkohola ne samo da izaziva mamurluk, već je i veoma loše za našu kožu.

Pića imaju diuretički efekat koji podstiče telo da izlučuje više tečnosti i dovodi do gubitka tečnosti i hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za zdrav izgled kože.

- Kao rezultat toga, koža može biti natečena i naborana zbog gubitka elastičnosti. Alkohol takođe izaziva iritacije kože, što dovodi do crvenila, pa čak i osipa. Generalno, savetujem da svedete alkohol na minimum, posebno pre velikog događaja kada želite da vaša koža izgleda najbolje - savetuje dr Marutapa.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

aknealkoholbubuljicehranakožanamirnicerafinisani šećeršećerslatkišistarenje kožezdravljezdravlje kože