IZBEGNITE FATALNE POSLEDICE: Šta je to "hladan šok"?

Bez obzira koliko vama bilo vruće i koliko ste nestrpljivi, nagli skok u vodu pri visokim temperaturama može rezultirati tragičnim posledicama.

Sve zbog efekta koji struka naziva "hladan šok" i koji je potencijalno smrtonosan.

Pokvasite se pre skoka

"Hladan šok" je odgovor vašeg organizma na iznenadni kontakt (zagrejanog) tela s hladnom vodom. Šta se to u telu tačno dešava prilikom nastanka hladnog šoka otkrio je kardiolog Dražen Šebetić.

- Nakon izlaganja visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova – arterija i vena. Pri naglom ulasku u vodu koja je vrlo hladna ili hladnija od vazduha, telo reaguje na suprotan način, te naglo skuplja krvne sudove. Ovo potencijalno dovodi do grča krvnih sudova i porasta pritiska opterećenja srca što kod srčanih bolesnika ili osoba koje boluju od poremećenog pritiska može dovesti do akutnog popuštanja srca i nagle smrti - kaže lekar.

Svi se moraju čuvati, a ne samo osobe svesne svojih srčanih problema ili osobe starije životne dobi. Većina žrtava "hladnog šoka" ima manje od 30 godina, pokazuju statistički podaci. I uglavnom su muškog pola.

Stoga se pre ulaska u zonu osveženja:

- pokvasite vodom i smanjite temperaturu svog tela
- nikako ne skačite ili utrčavajte odmah nakon sunčanja
- pijte puno tečnosti i koristite zaštitni faktor
- ne ulazite u more/vodu prepunoga želuca

Kod "hladnog šoka" osnovno je pravilo da ignorišete prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestanete mahnito da plivate. Ova naizgled spasonosna taktika zapravo je potencijalno smrtonosna zamka i najgora odluka koju možete da donesete. Dodatno napreže srce, hladi kožu i potencijalno puni pluća vodom. Ishod je moguće utapanje, piše Morski.hr.

U slučaju nastanka hladnog šoka savet je da plutate 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tela i disanje stabilizuju možete ponovno da zaplivate.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

hladan šokmorenagli skokskok u moreskok u vodusrcevisoke temperaturevoda