OSTAVLJA BROJNE POSLEDICE: Kakav uticaj hlor iz bazena ima na naše telo?

Iako je jedno od omiljenih aktivnosti leti, kupanje u bazenu može da ima posledice po vaše telo.

Poznato je da hlorisana voda ubija mikrobe u bazenu, obezbeđuje bolju higijenu i štiti od mogućih infekcija, međutim hemijsko dezinfekciono sredstvo ipak može da izazove i određene neželjene efekte.

Suva i iritirana koža

Suva koža često može da bude posledica prisustva hlora i drugih hemikalija u vodi. Do sada nema poznatih slučajeva alergije na hlor, međutim koža ipak ume da bude izuzetno osetljiva, što dovodi do reakcija poput:

– suve kože,
– svraba,
– rozacee,
– akni,
– osipa.

Ukoliko je vaša koža osetljiva i problematična, važno je da napustite bazen i budete oprezni ukoliko primetite bilo kakvu promenu.

Suva kosa

Osim što može štetiti koži, hlor nije pogodan ni za kosu. Hlorisana voda uklanja ulja koja štite kožu glave, što može učiniti vašu kosu suvljom i sklonom pucanju.

Takođe, hlor razgrađuje proteine u kosi, što uzrokuje lakše lomljenje kose. Pored toga, ova hemikalija može i da posvetli boju kose.

Problem sa disanjem

Hlor koji se oslobađa u vazduh može da bude štetan i za respiratorni sistem. Visoka koncentracija hlora na bazenima i neprovetreni zatvoreni prostori mogu dovesti do problema kao što su:

– kašalj,
– napad astme,
– curenje iz nosa,
– iritacija očiju.

Hlor u kombinacji sa drugim hemikalijama može da podstakne svrab, rozaceu, suve oči, suzenje očiju i probleme sa vidom.

Problemi se najčešće javljaju kod ljudi koji se redovno kupaju u bazenu sa hlorisanom vodom. Zbog toga je važno da obratite pažnju na neželjene efekte i obavezno reagujete na promene.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bazenhemikalijehlorhlorisana vodairitirana kožakupanjeletoproblemi sa disanjemrespiratorni problemisuva kosasuva kožauticaj hlora na telovoda sa hlorom