VRUĆINE MENJAJU JELOVNIK: Kako se hraniti tokom toplih letnjih dana?

Temperature iznad 30 stepeni menjaju mnoge uobičajene navike, a od onoga šta se nalazi u tanjiru zavisi i kako ćemo vrućine prebroditi. Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer je od njih telu samo još toplije.

Salame, pržena jela, umaci s pavlakom i majonezom, kao i torte s teškim kremovima treba da sačekaju hladnije dane. U vreme nesnosnih vrućina, savetuju nutricionisti, treba se usmeriti na testenine i pirinač, pod uslovom da su preliveni ili se služe s laganim sosovima, maslinovim uljem i prilozima od povrća.

Riba i belo meso takođe treba da budu na jelovniku, ali kuvani na pari, bareni i na roštilju i s mnogo sezonskog zeleniša. I za njega, pak, važi, da je poželjno da se jede kuvan i topao. Koliko god da zvuči čudno, i takvo povrće osvežava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbeđuje potrebnu energiju i reguliše i olakšava varenje, pa i utiče na zdrav i svež izgled.

Primer dobre kombinacije i uspešne zamene za klasično glavno jelo je, recimo, činija puna zelene salate, s kuvanim jajima ili posnim mesom. Dobar izbor je pileće belo, dok ostala na vrućinama, valja izostaviti. Savet je da se, ipak, okrenete sirovom i kuvanom povrću.

Mlečni proizvodi nemaju sezonu i već naoko osvežavaju, ali i tu treba biti umeren, pa birati jogurte i kisela mleka s niskim procentom mlečne masti, a pavlaku zaboraviti. Za sir isto važi, treba da bude mlad i neslan, dok kajmak ostaviti za niže temperature.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

belo mesohranaishrana tokom letajogurtkiselo mlekoletomlečni proizvodipirinacribatesteninevrućine