RECEPT DANA: Ljubičasti makaronsi

Sastojci:

Za testo:

- 128 g bademovog brašna
- 130 g šećera u prahu
- 1 kašika ljubičastog slatkog krompira u prahu
- 3-4 velika belanca
- 1 g vinskog praška za pecivo
- 70 g šećera

Za fil:

- pola šolje neslanog putera
- 1 šolja šećera u prahu
- 2 kašike mleka
- ekstrakt vanile
- 2 kašičice ljubičastog slatkog krompira u prahu

Priprema:

Obložite 2 velika pleha papirom za pečenje. Odvojite belanca, pazeći da ne ostavite tragove žumanca. Dodajte vinski prašak za pecivo. Koristeći mikser umutite na srednjoj brzini. Dodajte šećer iz 3 puta uz neprestano mućenje. Na kraju umešajte i ljubičasti slatki krompir u prahu.

U drugoj činiji pomešajte šećer u prahu i bademovo brašno, pa mutite na maloj brzini, dok ne bude ekstra fino. Prosejte mešavinu bademovog brašna kroz sitno sito u veliku činiju. Polako umešajte umućena belanca u mešavinu bademovog brašna u 3 odvojena dodavanja. Nakon poslednjeg dodavanja bademovog brašna, nastavite da polako preklapate sve dok se testo ne ispadne u trake i možete da napravite figuru 8 dok držite lopaticu gore. Kašikom sipajte testo za makarone u vreću sa srednjim okruglim vrhom.

Stavite makaronse na papir za pečenje u krugovima od 3 cm, na razmaku od najmanje 2 cm. Testo za makaronse se spljošti. Udarite tepsiju nekoliko puta o pult da biste izbili vazduh, a zatim čačkalicom istisnite preostale mehuriće vazduha. Pustite makaronse da odstoje dok se ne osuše i više ne budu lepljivi na vrhu, obično 60 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 150°C.

Pecite 15 minuta. Ostavite da se ohlade na plehu 15 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da nastavite sa hlađenjem.

Fil: mikserom umutite puter na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, slatki krompir u prahu i mleko. Umutite dok ne postane glatko. Prebacitefil u kesu sa okruglim vrhom. Istisnite kašičicu fila u jednu koru od makaronsa. Prelijte ga drugom ljuskom makarona da biste napravili sendvič. Ponovite sa preostalim makaronsima i filom. Stavite u hermetički zatvorenu posudu na 24 sata!

Ostaci makaronsa mogu da se čuvaju u frižideru pokriveni do 5 dana (ili zamrznuti do 1 meseca).

Izvor: Stvar ukusa
Foto: Ilustracija/Freepik.com

makaronsireceptrecept danarecepti