ZNAČAJNO SMANJUJE BOLOVE: Konzumiranje pice ublažava simptome reumatoidnog artritisa

Pica je jedna od omiljenih brzih namirnica, a čini se da i nije toliko štetna za naše zdravlje.

Ukoliko je pica pripremljena od svežih sastojaka, može da ublaži simptome reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje.

To je autoimuna bolest koja se javlja kada imuni sistem greškom napada zdrave ćelije, izazivajući upalu i oticanje. Bolno stanje izaziva ukočenost zglobova, a leka nema.

Naučnici iz Italije, otadžbine pice, otkrili su da jedenje najmanje pola pice nedeljno može pomoći u smanjenju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom do 80 odsto.

Stručnjaci kažu da je to zbog antiinflamatornih svojstava koja se nalaze u nekim od svežih sastojaka.

- Korisni efekti su verovatno bili posledica mocarele i, u manjoj meri, maslinovog ulja, ali nismo mogli da procenimo mogući efekat paradajz sosa - napisali su istraživači u zaključku studije objavljene u časopisu "Nutrients".

Stručnjaci su analizirali vezu između konzumiranja pice i njenog uticaja na reumatoidni artritis kod 365 osoba između 18 i 65 godina. Učesnici koji su jeli pola pice više od jednom nedeljno, prijavili su smanjenje bola u poređenju sa onima koji su jeli dve pice mesečno.

Oni sa težim oblicima bolesti koji su jeli pola pice nedeljno doživeli su smanjenje bolova za 80 odsto u poređenju sa grupom koja ju je ređe konzumirala.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

antiinflamatorna svojstavabolovihranaistraživanjemaslinovo uljemocarelapicareumatoidni artritisublažavanje bolovaukočenost zglobova