Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj raste broj novorođenčadi

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da, kada je u pitanju demografska slika, retko koja zemlja u regionu može da se pohvali rastom broja novorođenčadi, te da to ne važi za Srbiju.

Ona je saopštila da je tokom jula ove godine rođeno oko 230 beba više u odnosu na jul prethodne godine.

Ona je na manifestaciji "Porodica nedeljom" rekla da su to divne vesti ida se nada da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti.

- Svako novorođeno dete je za nas najveće bogatstvo. Upravo je poboljšanje demografske slike Srbije glavni fokus rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju - rekla je Kisić.

Dodala je da je prema poslednjim statističkim podacima, u periodu januar‒jul 2023. godine zabeležen rast rađanja beba od 0,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kisićeva je za televiziju "Prva" izjavila da su žene u Srbiji izuzetno zainteresovane za školovanje, ali da to ne znači da ne žele da budu i majke i supruge.

- U 2022. godini u svim visokoškolskim ustanovama diplomirao je 36.951 student, od čega su 39,3 odsto bili muškarci a 60,7 odsto žene - kazala je Kisićeva, prenosi Beta.

Ona je ocenila da Srbija može biti zadovoljna najnovijim podacima o natalitetu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

broj novorođenčadibroj novorođenih