ČIN KOJI MU JE POREMETIO ŽIVOT: Australijanac tužio bolnicu jer je "ohrabrivan" da prisustvuje porođaju svoje žene

Australijanac je pokušao da tuži bolnicu u Melburnu za milijardu australijskih dolara (643 miliona dolara) zato što su ga ohrabrili i dozvoli li mu da prisustvuje carskom rezu svoje žene, tvrdeći da je to kod njega izazvalo "psihozu".

Supruga Anila Kopule rodila je zdravu bebu carskim rezom u Kraljevskoj ženskoj bolnici 20. januara 2018. Kopula je rekao da je bio "ohrabren", odnosno da mu je "dozvoljeno" da prisustvuje porođaju carskim rezom svoje žene, prenosi "7News".

Tom prilikom je video krv i unutrašnje ograne svoje supruge, što je, kako kaže, kod njega izazvalo psihotični poremećaj i potpuno poremetilo njegov život.

Godinama nakon rođenja deteta, podneo je tužbu Vrhovnom sudu Viktorije, navodeći da je bolnica prekršila svoju obavezu brige koju ima prema njemu i da je dužna da mu plati odštetu.

Kopula, koji se sam zastupao tokom postupka, procenio je svoju štetu za psihički poremeđaj na milijardu australijskih dolara.

Kraljevska ženska bolnica priznala je da je i prema njemu imala obavezu brige, ali je negirala da je to prekršila. Takođe je odbacila tvrdnje da je pretrpeo bilo kakvu traumu.

U izrečenoj presudi, sudija Džejms Gorton je odbacio tužbu, označivši je kao "zloupotrebu procesa".

Kopula je tvrdio na sudu da je bolest dovela do "raspada braka".

Podvrgnut je lekarskom pregledu, a veće je utvrdilo da "stepen psihijatrijskog oštećenja koji je rezultat prisustva porođaju podnosioca zahteva koji se navodi u tužbi ne zadovoljava granični nivo".

On se nije saglasio sa nalazom veća, ali nije podneo zahtev za preispitivanje odluke. Bolnica je potom zatražila da se postupak obustavi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

australijabolnicacarski rezporođajpsihozatužba