RECEPT DANA: Trileće

Sastojci:

- 6 jaja
- prstohvat soli
- 160 g šećera
- 180 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

- 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 2,5 dl slatke pavlake
- 2,5 dl mleka

Karamel:

- 150 g šećera
- 30 g putera
- 2 dl slatke pavlake
- prstohvat soli

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u sneg. Dodajte prstohvat soli, a onda i šećer, i mutite dok masa ne bude čvrsta. Potom varjačom umešajte žumanca, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano promešajte. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenjei pecite 15 do 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C.

Sjedinite kondenzovano mleko, slatku pavlaku i mleko. Kolač izvadite iz tepsije, pa u nju sipajte trećinu pripremljenog preliva. Vratite patišpanj u tepsiju, tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Skinite papir za pečenje i patišpanj izbockajte viljuškom, a onda prelijte ostatkom preliva. Ostavite desetak minuta da upije, pa premažite karamel prelivom.

Šećer u šerpici zagrejte na srednje jakoj vatri da se rastopi i dobije smeđu boju. Sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte kašiku putera i prstohvat soli. Zatim dodajte zagrejanu slatku pavlaku, vratite na ringlu i kuvajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje. Kolač dobro ohladite u frižideru.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

receptrecept danareceptitrileće