Srpkinje su kraljice Evrope!

To je prva titula prvaka Evrope naše ženske odbojkaške reprezentacije. Na taj način, potvrđena je dominacije srpske odbojke u Evropi, jer je zlatnu medalju na kontinentalnom prvenstvu ovog leta osvojila i naša muška nacionalna selekcija.

Treće mesto na šampionatu, koji je organizovan u Srbiji i Italiji, osvojila je reprezentacija Turske, koja je u meču za treće mesto pobedila prošlogodišnje šampionke, selekciju Italije, rezultatom 3:2.


POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Zlatne dame na krovu Evrope

Današnja utakmica ostaće zapamćena kao jedana od najkvalitetnijih i najdramatičnijih u istoriji šampionata Evrope, a to posebno važi za gotovo neverovatan preokret koji su u četvrtom setu napravile odbojkašice Srbije.

Taj deo igre Nemačka je otvorila vođstvom od 6:0 i bila je na najboljem putu da trijumfuje. U finiš seta Nemice su ušle sa sigurnim vođstvom od 18:15 i tada je usledila neviđena serija srpskog tima od 9:0.

Veći preokret od ovoga napravili su samo odbojkaši Srbije, kada su u polufinalu Svetske lige u Beogradu gubili od Poljske 2:0 u setovima i 24:19 u trećem i na kraju pobedili 3:2.

Nemačka je na ovom šampionatu do finala stigla dobivši sve utakmice, a na tom putu je nanela i jedini poraz našem timu u prvoj fazi takmičenja.

Zbog toga se znalo da će finale za naše odbojkašice biti veoma teško i to se videlo već u prvom setu, koji su Nemice dobile veoma lako.

U drugom setu, reprezentacija Srbije je prednost stekla na početku, kada je serijom od 5:0 stigla do vođstva od 6:2. Tu prednost naše odbojkašice su uspešno branile i izjednačile na 1:1.

Treći set bio je pun preokreta. Nemačka je povela 9:4, a Srbija, zahvaljujući izvanrednim servisima Jovane Brakočević, izjednačila na 9:9. Taj deo igre rešen je u finišu, kada su Nemice posle izjednačenja na 19:19, napravile seriju od 6:0.

U četvrtom setu Nemačka je bila nadomak velikog trijumfa, a posle preokreta našeg tima, peti set je, pokazalo se, bio samo formalnost.

Takav šok bio je isuviše veliki da bi bilo ko mogao lako da ga prevaziđe, pa to nisu uspele da urade ni Nemice, koje su do ove utakmice čeličnom voljom i fanatičnom disciplinom lomile sve protivnike.

Na kraju je to bila potpuno zaslužena pobeda reprezentacije Srbije, koja je na najbolji način krunisala sezonu u kojoj je prethodno trijumfovala u Ligi Evrope i osvojila bronzanu medalju na Gran pri turniru, pandanu Svetske lige za muškarce.

Veliki doprinos trijumfu Srbije dali su i navijači, kojih je večeras u "Pioniru" bilo skoro 9.000. U najtežim
trenucima oni su uspevali da "podignu" naše igračice i da im pomognu da stignu do istorijskog uspeha.

Korektor reprezentacije Srbije Jovana Brakočević proglašena je za najbolji igračici Evropskog prvenstva, a velika priznanja dobile su i Maja Ognjenović, koja je bila najbolji tehničar, kao i Suzana Ćebić, najbolji libero prvenstva.

Srbija: Brakočević 10, Malagurski 7, Krsmanović 8, Malešević, Molnar 17, Antonijević 2, Vesovič, Ognjenović 5, Nikolić 15, Ninković, Rašić 8, Ćebić.

Nemačka:
Vajs 3, Šerlih, Grin 13, Kaufeld, Šuške 6, Mates, First 12, Hipe, Kožuh 20, Brinker 20, Tomsen 1, Apic.

FoNet

odbojka