Zlatibor prvi iz Srbije među 100 svetskih turističkih zelenih destinacija

Na ceremoniji u glavnom gradu Estonije, Talinu objavljen je spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, među kojima je i Zlatibor, saopštila je Turistička organizacija (TO) Zlatibora.

Kako se navodi, priča o mlekari "Naša Zlatka" kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom je konkurisano, ušla je u "Vodećih 100 priča", u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih.

Dodaje se da su saradnju sa svetskom organizacijom "Zelene destinacije", koja je organizator internacionalnog izbora "Vodećih 100 priča", predstavnici TO Zlatibor započeli na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu.

- Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat - navodi se u saopštenju.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

turistička destinacijazlatibor