Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije na Konferenciji o klimatskim promenama u Trebinju

Na poziv Vlade Republike Srpske, Slađan Velinov, Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, učestvovao je na Konferenciji o klimatskim promenama pod nazivom "Klimatske promjene - rizici i zajedničko djelovanje u regionu, 2023.", koja je održana juče u Trebinju, u Bosni i Hercegovini (BiH).

Konferenciju je otvorio Bojan Vipotnik, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U okviru konferencije održan je panel na temu Trgovske gore. Trgovska gora je lokalitet na kome republika Hrvatska planira da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, a nalazi se na samo kilometar udaljenosti od granice između Republike Hrvatske i BiH.

Eminentni stručnjaci iz čitavog regiona diskutovali su o problemima koji se odnose na potencijalnu izgradnju odlagališta, posebno iz ugla uticaja na životnu sredinu.

Nakon panela direktor Velinov je u prijateljskom razgovoru sa ministrom Vipotnikom istakao izuzetno prijateljske bilateralne odnose koje Srbija ima sa Republikom Srpskom. Sagovornici su razmenili mišljenja o aktivnostima i procesima koji se odnose na temu Trgovske gore, kao i u vezi sa saradnjom Republike Srbije sa Republikom Srpskom.

U sklopu Konferencije, održana je i promocija monografije "Upravljanje prirodnim resursima u eri klimatskih promjena", u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a čiji su urednici profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, prof. dr Goran Trbić, prof. dr Tatjana Popov i akademik Dragoljub Mirjanić.

Foto: Srbatom

"Klimatske promjene - rizici i zajedničko djelovanje u regionu 2023.""Upravljanje prirodnim resursima u eri klimatskih promjena"Bojan VipotnikDirektorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost SrbijekonferencijaSlađan VelinovtrebinjeTrgovska gora