PET KLJUČNIH: Koje ginekološke simptome žene ne smeju da zanemare

Mnoge žene nekada ne obrate pažnju na bolne jajnike, cikluse koji kasne i druge ginekološke probleme. Koje simptome nikako ne treba zanemariti i kada je vreme da se obrate lekaru, za "RTS Ordinaciju" govorio je ginekolog dr Vanja Milošević iz GAK "Narodni front".

Šta podrazumeva kompletan ginekološki pregled? Koje preglede je potrebno uraditi barem jednom godišnje?

- Jedan ginekološki pregled bi podrazumevao da se uradi kolposkopski pregled sa PAPA testom, zatim podrazumeva uzimanje cervikalnog i vaginalnog brisa, ultrazvučni pregled i hormonski status. Redovnim menstrualnim ciklusom možemo da nazovemo cikluse koji su od 21 do 35 dana. To su normalna menstrualna krvarenja i vrlo je važno da traju od 3 do 5 dana, da nisu obilna i da nisu jako bolna. Ako se menjanje uložaka poveća za dva do tri puta, onda je vreme da se obratite lekaru.

Da li intenzivni treninzi mogu izazvati neredovne menstruacije?

- Primetio sam da se kod vrhunskih sportistkinja dešava da su neredovni ciklusi razlog njihovih stresnih vežbanja. Količina kalorija koju sagore ne dozvoljava da se neki bazični procesi, kao što su ovulacija ili menstruacija, obave. Postoje i druga hronična stanja koja mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa. Razlozi mogu da budu hronična stanja kao što su: problemi sa štitastom žlezdom, insulinska rezistencija, problemi sa hipofizom, sa korom nadbubrega. Dok kod žena preko četrdeset godina neredovan ciklus može da najavi ulazak u menopauzu.

Ako razlog nije trudnoća, zbog čega sve može da izostane menstruacija?

- Česti izostanci menstruacije su hormonske prirode, kao što su: stres, gojaznost, fizička aktivnost, pušenje, upotreba kontracepcije, razne hirurške intervencije, ali i spirale mogu da budu razlog za izostanak menstruacije. Jedan od razloga su promene na nivou hormona, drugi razlog su anatomske promene na materici ili na jajniku (miomi, polipi, ciste), sve to može ultrazvučnom dijagnostikom da se dijagnostifikuje. Svaki izostanak menstruacije, duži od pet nedelja, znači da žena treba da se javi ginekologu.

Prvi dan dobijanja menstruacije je i privi dan ciklusa?

- Za određivanje jednog hormonskog statusa kod žene potrebno je izvaditi krv u toku jednog ciklusa. Krv se prvi put vadi između drugog i trećeg dana ciklusa, to je bazni hormonski status koji podrazumeva: estrogen, progesteron, luteinizirajući hormon(LH), folikulostimulirajući (FSH) i testosteron. Drugi put vadimo krv za vreme ovulacije, iste te hormone radimo i progesteron dvadeset i prvog dana, da bismo sagledali tu hormonsku kriv. Često ukljujučujemo i analize prolaktina, on je često kočioni mehanizam, radimo i hormone štitaste žlezde, ali i testosteron. Za određivanje hormonskog statusa kod žena analize se obavljaju drugog ili trećeg dana, 14. i 21. dana. Sve pomenute analize se obavljaju vađenjem krvi.

Šta izaziva pojačanu maljavost?

- Na pojačanu maljavost kod žena utiču insulinska rezistencija, policistični jajnici, često i povišen testosteron. To je pre svega pojačana maljavost: nausnica, brade, grudi, unutrašnje strane butina, donjeg stomaka. To su stvari zbog koji se žene zatvaraju u sebe, a ispitivanjem policističnih jajnika, promenama na štitastoj žlezdi, možemo da otkrijemo šta je uzrok i da to bude način izlečenja. Jedina dva stanja, kada jajnik miruje kod žena, su trudnoća i dojenje. Naše bake su rađale po sedmoro, osmoro dece, to je sedam godina pauze i sedam godina dojenja, zamislite koliko su kod njih jajnici bili pošteđeni. Jajnici kod žena prosečno rade 30 do 35 godina, proizvodeći svakog meseca novu jajnu ćeliju.

Pe-Ha vrednost intimnih kupki i sapuna treba da bude između pet i sedam?

- Vaginalni sekret je vaginalna tečnost koja služi da sačuva vaginu od infekcija. Prva i druga grupa sekreta nema miris ni boju i ne zahteva lečenje. Kad je treća grupa u pitanju često su prisutne bakterije i on zahteva antibiotsko lečenje. Četvrta grupa sekreta ima neprijatan miris i žutu, zelenu boju i zahteva obavezno lečenje oba partnera. Peta grupa podrazumeva sekret žut i penušav i takođe zahteva da se leče oba partnera. Šesta grupa je kandida, to je beli sirasti sekret.

Da li je endometrioza najčešći razlog bola tokom menstrualnog ciklusa?

- Što se intenziteta bola tiče važi isto što važi i za krvarenje. Kada žena oseti da je taj bol "iznad očekivanog", posebno u vidu probadanja, trebalo bi da bude znak za javljanje ginekologu.

Može li materica da boli?

- Mesto gde se nalazi miom može da dovede do bola. Veliki miom na prednjoj strani materice ugrožava i mokraćnu bešiku, ako je na zadnjoj strani ugrožava rektum i debelo crevo, kada se nalazi levo ili desno ugrožava strukturu jajnika, što znači da pravi pritisak na okolne organe i ugrožava te materične veze. Neki od simptoma karcinoma jajnika su: bol i neredovno krvarenje. Na ovaj zdravstveni problem mogu uputiti i povišeni ginekološki tumor markeri – CA 125, ROMA indeks i HE4. Insistiramo na skrining pregledima. Taj period od šest meseci je promena u kome može da se otkrije rak u ranoj fazi. Rak jajnika je, kada se otkrije na vreme i uz adekvatno lečenje, izlečiv.

Pet ginekoloških simptoma koje ne smemo zanemariti:

- neredovni menstrualni ciklusi;
- izostanak menstruacije;
- iznenadna, pojačana maljavost;
- pojačan vaginalni sekret;
- bol u donjem delu stomaka.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bol u donjem delu stomakaginekološki simptomimaljavostmenstruacijamenstrualni cikluspojačana maljavostsekretvaginalni sekret