NISKA TEMPERATURA I VLAGA IM ŠTETE: Koje namirnice ne bi trebalo držati u frižideru?

Kad voće i povrće donesemo kući, odmah ga stavimo u frižider. Ali, niska temperatura i vlaga mogu da štete nekim namirnicama. Postoji čitava lista namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru.

Paradajz

Čuvajte ga u ostavi ili kuhinjskom ormariću, jer će vlaga i niska temperatura promeniti njegovu teksturu, pa će postati brašnjav.

Crni i beli luk

Najbolje je da stoji u ostavi ili kuhinji, dalje od sunčeve svetlosti i šporeta. Kada vam ostane pola očišćenog luka, stavite ga u zatvorenu posudu, pa u frižider.

Krompir

Skladištite ga na suvom mestu, u papirnoj kesi ili pletenoj korpi. Hladnoća iz frižidera će učiniti da postane brašnjav i slatkast.

Banane

Najukusnije su kada stoje na sobnoj temperaturi, posebno ako ste kupili zelene pa treba još malo da sazru. Kada počnu da tamne, odmah ih pojedite ili zaledite.

Kafa

Treba da stoji što dalje od vlage, da se ne bi ubuđala i promenila ukus. Kada otvorite pakovanje, prespite je u posudu sa poklopcem da ne izgubi miris i ukus.

Med

Zbog niske temperature, med će se u frižideru brže ušećeriti nego u kuhinjskom ormariću ili ostavi.

Hleb

Iako mnogi smatraju da držanje hleba u frižideru sprečava da se ubuđa, istina je da se hleb u njemu isuši. Ako imate višak, zaledite ga i iskoristite za jela od starog hleba.

Izvor: Najžena.alo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

frižiderhranahrana u frižiderunamirniceniska temperaturapovrcepravilno čuvanje hranevlagavoće