OMILJENO ZIMSKO VOĆE: Kako mandarine čuvaju vaše zdravlje?

Mandarine su popularno citrusno voće zbog svog snažnog, slatkog ukusa. Imaju reputaciju da su slađe od pomorandži što ih čini ukusnim i zdravim desertom.

Kao i svako citrusno voće, mandarine imaju obilje vitamina C. Imaju i umerenu količinu vitamina A. Sa 100 grama mandarina obezbedićete otprilike 14 odsto dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Zahvaljujući vitaminu A i C, mandarine pomažu telu da se bori protiv upala, jer sadrže veliku količinu antioksidanasa. Pomažu imunološkom sistemu da pronađe, a potom uništi štetne organizme i tako nam omogućavaju da se sačuvamo od gripa.

Vitamin C je dobar izvor antioksidanasa koji su važni za cirkulaciju i zdravlje srca.

Kalijum, kog ima u mandarinama, je takođe dobar za cirkulaciju jer širi krvne sudove. Zbog toga, ne treba ni preterivati sa kalijumom, pa su dve ili tri mandarine na dan sasvim dovoljne.

Prijavljene su i zdravstvene prednosti konzumiranja kore mandarina.

Kora mandarine sadrži super-flavonoid ili antioksidans, nazvan tangeretin. Super-flavonoidi su se pokazali obećavajućim u studijama kao efikasan način za snižavanje holesterola.

Zdravstvene prednosti mandarina uključuju:

Zdravlje kože

Imati zdrav nivo vitamina C u telu je veoma bitno za zdravu kožu. Pokazalo se da vitamin C igra vitalnu ulogu u tome kako vaše telo proizvodi kolagen. Kolagen je ono što čini da naša koža izgleda mladoliko. Takođe se pokazalo i da vitamin C može sprečiti i lečiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu.

Zdravlje očiju

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je njegova podrška zdravlju očiju. Može pomoći odlaganju pojave katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi mogu pomoći da vaše oči duže budu zdrave.

Zdravlje srca

Petogodišnje istraživanje na više od 500.000 odraslih pokazalo je da konzumiranje najmanje pola šolje svežeg voća jednom dnevno može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su otprilike 33 posto manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara. Kada je u pitanju voće, mandarine su odlična opcija za svakodnevnu konzumaciju.

Mršavljenje

Mandarine mogu da pomognu u gubitku težine povećanjem dnevnog unosa vlakana. Agrumi, uključujući mandarine, obezbeđuju nerastvorljiva vlakna, onu ​​vrstu koja se ne fermentiše u crevima kao što su celuloza i lignin. Ova vrsta vlakana pojačava osećaj sitosti usporavajući prolazak hrane kroz digestivni trakt. Ovo zauzvrat pomaže u regulisanju apetita, što može podstaći gubitak težine.

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji unose veću količinu vlakana, u poređenju sa onima koji konzumiraju manje vlakana, sposobniji da održe telesnu težinu ili da spreče ponovno dobijanje na težini.

Ono po čemu se mandarina razlikuje od pomorandže jeste veličina. S obzirom na to da su pomorandže veće, samim tim sadrže znatno više vitamina C i vlakana, ali nisu praktične za konzumaciju na bilo kom mestu, jer se teže ljušte.

Mandarina se može koristiti i za pripremu slatkih i slanih jela. Sok od mandarine je odličan sastojak za marinadu mesa i ribe, pri čemu možete da upotrebite i njenu koricu.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

mandarinemršavljenjevitamin czdravlje očijuZDRAVLJE SRCA