Politika prema Kosovu neće se menjati

"Naša politika prema Kosovu se neće menjati kao rezultat mišljenja Evropske komisije", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem.

Evropska komisija je danas preporučila da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU, dok je određivanje datuma početka pregovora uslovljeno napretkom u dijalogu s Kosovom i poboljšanjem
situacije na severu pokrajine.

Jeremić je ponovio da je Srbija posvećena evropskim integracijama i nalaženju kompromisnog rešenja za problem Kosova putem dijaloga, istakavši da je Beograd posvećen pregovorima sa Prištinom.

"Za nas su to dva odvojena procesa i jedan ne može da utiče na drugi", dodao je Jeremić.

Ministar Jeremić je takođe naveo da će Srbija nastaviti da doprinosi miru i stabilnosti u regionu, između ostalog, i bržim sprovođenjem reformi.

Fratini je rekao da se Italija zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine kojim će se postići "kompromisno, ali pragmatično rešenje".

Ministar spoljnih poslova Italije je dodao da EU treba da objasni vlastima u Prištini da je članstvo Srbije u EU "u interesu Kosova" i ocenio da pregovori o viznoj liberalizaciji za građane Kosova i
početak pregovora Srbije o članstvu u EU treba da počnu istovremeno.

Fratini je ponovio da će Italija nastaviti da pruža podršku Srbiji na evropskom putu i pohvalio napredak postignut u reformskom procesu.

BEOGRAD, 12. oktobra 2011. (Beta)

franko fratinikandidatura za eukosovo i metohijavuk jeremić