Kako narediti telu da manje jede?

Ipak, nije lako narediti telu da manje jede, ali možeš ga zavarati uz pomoć nekih trikova i da osetiš sitost ranije.

- Zameni posude manjim. Ovaj savet ima i psihološki i praktičan učinak. I dalje češ se osećati kao da imaš pun tanjir, ali na manjem tanjiru ćeš poslužiti manje hrane.

- Pre obroka popij veliku čašu vode. Gazirana će imati još veći učinak.

- Za vreme obroka pij što manje, jer tečnost povečava apetit.

- Začini hranu. Nije tajna da je najzačinjenija hrana u najsiromašnijim zemljama gde je neophodno rano osetiti sitost.

- Ako ne voliš začinjenu hranu, dodaj ukuse koje voliš. Jaki ukusi zadovoljavaju resceptore ukusa koji signaliziraju mozgu da je telo zadovoljno. Koristi mnogo bilja i začinskog povrća.

- Jedi polako. Ovo je najčešći predlog koji ćeš ćuti, ali to nije bez razloga. Ako jedeš polako duže ćeš uživati u hrani, a jesti manje. Prisil se da hranu dugo žvaćeš u ustima. Ako ti nikako ne ide, pokušaj da zameniš ruke, pa drži pribor u lievoj ako si denoruk/a i obrnuto. To će takođe usporiti proces unosa hrane.

- Serviraj porcije i nemoj da dodaješ hranu na tanjir. Na sto ne postavljaj činije u kojima si kuvao/la hranu, nego samo servirane porcije. Odredi porcije, stavi na tanjir u kuhinji i posluži isključivo tanjire.

- Proveri način na koji razmišljaš o obroku i kako serviraš porcije. Povrće bi trebalo da zauzimati mnogo veću površinu na tanjiru. Ono ima visoku nutricionisticku vrednost, a mnogo manje kalorija od mesa.

- Uredno postavi sto. Kada osećaš da je obrok poslužen na poseban način imaćeš manju potrebu da se prežderavaš, a veću da uživaš u hrani. Stavi stolnjak i nadstoljnjak, ukrasi sto cvećem i svećama. Koristi posebno posude i čaše, a što skuplje, to bolje jer ćeš tako biti oprezniji/a.

apetitdijetazdravlje