Oktobarska revolucija u Rimu

Na demonstracijama protiv liberalnog kapitalizma u glavnom gradu Italije okupilo se skoro 100.000 ljudi, a manja grupa levičara i anarhista ušla je u žestoke sukobe sa policijom, koja je koristila suzavac i vodene topove.

U centru Rima zapaljeno je više automobila, među kojima i jedno policijsko vozilo u koje je ubačen molotovljev koktel. Policajci koji su bili u njemu uspeli su, na sreću, da pobegnu pre nego što je eksplodirao rezervoar.

Demonstranti su napali i crkvu Svetog Marčela i Petra u Rimu. Srušili su vrata i uništili sav sakralni inventar i religiozne simbole. Potom su uzeli kip Bogoridice i veliki krst, da bi ih na ulici polomili pred očima zapanjenih sveštenika.

Nakon toga su demonstranti počeli da prave barikade na ulicama, koje policija pokušava da ukloni oklopnim vozilima.

Oko 20 časova policija je počela sa masovnim hapšenjima, što je dovelo do još žešće reakcije demonstranata koji čuvare reda zasipaju kamenicama i kockama izvađenim iz kaldrme.

Premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je najčešća meta uvredljivih slogana demonstranata, izjavio je da današnje nasilje u Rimu šalje zabrinjavajući signal o nemogućnosti civilizovanog suživota.

"Svi izgrednici moraju da budu identifikovani i kažnjeni. Naša srca su uz policajce koji svim snagama pokušavaju da odbrane sigurnost i slobodu građana. Samo su njihova suzdržanost i mudrost pomogli da se izbegnu mnogo ozbiljnije posledice"
, rekao je Berluskoni.

FoNet

ekstremni levičariprotesti ogorčenih