VERUJEM DA UVEK MOŽE BOLJE: Marko Ilkić o ulozi u seriji "Igra sudbine", željama i planovima za budućnost

U hit seriji "Igra sudbine" publika je nedavno upoznala Kostu Bošnjaka. Lik Koste tumači dvadesetosmogodišnji Novosađanin Marko Ilkić, koji se pored glume bavi i manekenstvom.

Punih petnaest godina Ilkić je uspešno trenirao košarku, a u timu srednje ekonomske škole bio je saigrač Nikole Jokića. Ipak, nakon povrede ramena posvetio se studijama, a košarku sada igra samo rekreativno.

Splet okolnosti doveo je Marka pred kamere - najpre modne, a potom i filmske. Iako je trenutno fokusiran na snimanje serije "Igra sudbine", atraktivni mladić čvrsto veruje da će se izboriti za svoje mesto na glumačkom nebu, te da će u budućnosti odigrati i naslovnu rolu u nekom filmu.

Rođeni ste u Novom Sadu, kakva Vas osećanja vezuju za rodni grad?

- Rođen sam u Novom Sadu, a odrastao u Sremskoj Kamenici. S obzirom na to da sam dosta putovao i živeo u inostranstvu, uvek je lepo vratiti se kući, jer ovde je moja porodica i odavde je sve počelo.

Kako pamtite svoje detinjstvo i odrastanje? Koje su to najupečatljivije slike kojih se sećate?

- ⁠Svoje detinjstvo pamtim po treniranju košarke i igranju brojnih igara sa drugarima na ulici, koje, nažalost, današnje generacije ne upražnjavaju. Najupečetljivija je slika radosti, bez brige o vremenu i prostoru. Nije bilo telefona i interneta tako dostupnog kao danas. Zahvalan sam na takvom odrastanju i vaspitanju koje mi danas mnogo znači u životu.

Deceniju i po trenirali ste košarku i verovali da će sport između dva obruča biti Vaš životni poziv. Ipak, zbog povrede ste bili primorani da promenite odluku.

- ⁠Tako je, nažalost, desila se povreda ramena prilikom pada, na fakultetu, dok sam igrao utakmicu. U toj sekundi sve je palo u vodu i to je verovatno jedan od najetežih perioda mog života koji nikada neću zaboraviti i koji me je mnogo čemu naučio.

Usledio je upliv u modne vode. Kako ste se snašli na pisti? Koji su najveći uspesi koje ste postigli?

- ⁠Dok sam se oporavljao od sportske povrede, drugar Dejan Cvetković me je pozvao na kasting za SFW i tako je sve krenulo. Kad sam prvi put stao na pistu nisam mnogo razmišljao: bez treme, jednostavno je sve bilo prirodno i to se svidelo brojnim dizajnerima i agencijama, posle čega je usledio i niz poziva za fotografisanje. Najveći uspesi koje bih mogao da navedem jesu osvajanje nagrade za najboljeg muškog modela SFW za 2018. godinu, slikanja za mnoge poznate brendove, te brojni muzički spotovi i reklame koje sam snimio u Indiji, Indoneziji, Turskoj, Tajlandu, Filipinima i Srbiji. Pored toga imao sam svoju emisiju na najpoznatijoj televiziji u Indoneziji. U pitanju je emisija o kulinarstvu "Cemal Cemil" koju možete pogledati na YouTube-u, a ja sam bio voditelj.

Ponovo ste ispred kamere. Ovog puta filmske. Kako ste se obreli u svetu glume?

- ⁠Oduvek sam želeo da se bavim glumom. Nedavno sam dobio poziv na kasting za seriju "Igra Sudbine" na koji sam otišao bez velikih očekivanja. Ipak, posle odrađenog kastinga svi su bili zadovoljni i dobio sam svoju prvu televizijsku rolu - ulogu Koste Bošnjaka u ovoj hit seriji.

Kako su tekle pripreme za lik Koste u seriji "Igra sudbine"?

- Pripremao sam se uz nesebičnu pomoć producenta Nikole Burovca i glumice Aleksandre Belošević koja me je i pozvala na kasting. Oboje su mi mnogo pomogli u početku i verovali u mene što mi je mnogo značilo. Ovom prilikom ih pozdravljam i zahvaljujem im na tome.

Već na početku karijere sarađujete sa velikanima našeg glumišta i to u izuzetno gledanom projektu - da li to smatrate svojom prednošću?

- ⁠Smatram to kao prednost, jer sam odmah gurnut u "vatru", a to je ono što mene pokreće u životu. Naime, baveći se sportom naučio sam da tako funkcionišem. Nisam imao previše vremena da razmišljam i da se pripremam, sve se odvijalo veoma brzo. Mnogo toga sam naučio od kolega i svi su me prihvatili pozitivno što mi, takođe, mnogo znači.

Ko Vam je najveća podrška na setu, a ko kada se kamere ugase?

- ⁠Najveća podrška na setu jesu ljudi koji rade iza kamere i koji su uvek tu za nas, pored kolega koji uvek imaju strpljenja za mene i tu su da mi daju savet kad god je potrebno. A kada se ugase kamere to su, kao i za sve drugo u životu, definitivno moji roditelji.

Da li postoji uloga koju prželjkujete - bilo da je u pozorištu, seriji ili na filmu?

- ⁠Sledeći moj cilj i velika želja jeste glavna uloga u filmu. Verujem da će se uskoro ostvariti.

Kakav je Marko kada se isključe kamere i kako provodi slobodno vreme?

- ⁠Svoje slobodno vreme provodim veoma aktivno. Uvek volim da se vidim sa starim drugarima, da zajedno odemo na basket, fudbal, stoni tenis… Često odem u teretanu, kako zbog posla tako i zbog zdravog života koji vodim, volim da čitam knjige, gledam dobre serije, filmove, sviram bubnjeve za svoju dušu, da putujem... Trudim se da napredujem na svim mogućim poljima.

Godina 2023. je na izmaku, da li ste zadovoljni postignutim i šta očekujete od 2024?

- ⁠Oduvek sam bio samokritičan i verujem da uvek može bolje, ali ću 2023. zaokružiti i pamtiti po pozitivnim stvarima i učiti iz svojih grešaka. U 2024. ulazim spreman sa puno energije, želje i vere u svoj dalji rad i uspeh.

Autor: M. T.
Foto: Privatna arhiva

igra sudbineMarko Ilkićserija igra sudbinetop_slider