Bolovanje samo do 30 dana - lekari u domovima zdravlja primenjuju nova pravila

Nova pravila o otvaranju bolovanja stupila su na snagu u novembru prošle godine. Umesto dosadašnjih 60, izabrani lekar može da otvori bolovanje samo do 30 dana.

Ovo nisu nove izmene, ali čini se da građani nisu upoznati sa njima.

Specijalistkinja opšte medicine Tatjana Gajdašević Radojković kaže da je pretpostavka da je verovatno veliki broj pacijenata imao duža bolovanja, pa je zato i promenjen zakon, odnosno vraćen na ono kako je bilo do 2019. godine.

- Nadležnost izabranog lekara je u trajanju od 30 dana, u slučaju da je potrebno bolovanje duže od 30 dana, lekar je dužan da uputi pacijenta na lekarsku komisiju. Izuzetak su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pacijenti sa invaliditetima, u slučaju da je trudnoća, lekar može sam da drži pacijenta na bolovanju 60 dana i nakon toga da ga šalje na lekarsku komisiju - objašnjava ona.

Slučajeva zloupotrebe bilo je uvek.

- Lekari se uvek trude da pacijenta drže na bolovanju iz opravdanih razloga, a u slučaju da neko teži nekom dužem bolovanju, mi ga svakako upućujemo dalje na specijalističke preglede da se utvrdi da li je i neophodno - kaže.

Govoreći o komentarima da ovo znači „više maltretiranja“, sagovornica N1 kaže da to „ne vidi“.

- Pogotovo što pacijenti ne idu na lekarske komisije, već ih lekari putem mejla upućuju na njih. Kad pacijent donese izveštaj lekara specijaliste gde je predloženo bolovanje duže od 30 dana, u tom slučaju lekar slika izveštaj i putem mejla prosledi izveštaj i podatke u vezi sa bolovanjem, na takav način na lekarsku komisiju - objašnjava.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolovanjelekarska komisija