U SVADBENOM ODELU DEPORTOVAN IZ AUSTRIJE: Mladoženja uhapšen na sopstvenom venčanju

Austrijske imigracione vlasti uhapsile su 24-godišnjeg mladoženju na sopstvenom venčanju kod matičara u dvorcu Vosendorf. Posle hapšenja nisu mu dali ni da se presvuče pa je danima bio u pritvoru u sadbenom odelu, a na kraju je u njemu i deportovan u Tursku.

Mlada i mladoženja su bili u šoku kada je policija iznenada stigla u matični ured u dvorcu Vosendorf. Nedugo pre nego što je par uspeo da kaže "da", mladoženja Hamza je uhapšen. Turski državljanin je svoju četrdesetogodišnju verenicu Nemicu Gundulu (40) upoznao na poslu u malom bistrou u Beču. Tamo je rođena Nemica radila kao konobarica, a on kao kuvar.

- Videla sam njegov osmeh i pomislila, oduvek ga poznajem - prisetila se ona prvog susreta sa svojim verenikom. Oboje su se jako radovali venčanju, ali službenici koji su se iznenada pojavili sprečili su ih da podele sreću.

Naime, vlasti smatraju da je venčanje organizovano samo kako bi mladoženja ostao u Austriji. Gundula je toliko šokirana hapšenjem svog verenika da je morala da potraži psihijatrijsku pomoć. Suočena je i s troškovima otkazanog venčanja.

Prema rečima advokata verenice Gundul, Hamza pre hapšenja nije imao problema sa zakonom. Vlasti su znale gde rade i kućnu adresu para.

- Njih dvoje su namamljeni u zamku i najlepši dan je uništen - rekao je advokat.

Savezna kancelarija za imigraciju i azil (BFA) naveo je da je 13 puta pokušao da uhapsi Hamzu. Ali, prema rečima Gundulinog advokata, to nije tačno.

Hamza je podneo zahtev za azil u martu 2022. godine. U saopštenju BFA se navodi da je zahtev za azil odbijen. Sredinom novembra 2023. godine policija nije uspela da pronađe Hamzu, a njegov ujak je primio poruku da se javi. Hamza je otišao u policijsku stanicu i podigao dokument. U tom trenutku, iz pravne perspektive, mogao je biti uhapšen i deportovan u roku od 72 sata. Međutim, prema rečima advokata, BFA to nije učinio. Umesto toga, čekali su dan venčanja.

Da su se Hamza i Gundula venčali on bi odmah dobio pravo boravka. Budući da je BFA znao datum venčanja, hapšenje na svadbi se smatralo "jedinom opcijom", brani se BFA. Prema rečima Gundulinog advokata isto takvo hapšenje na dan venčanja koje se desilo navodno 2018. godine proglašeno nezakonitim. Slučaj je bio sličan i isto tako potpuno neprikladan.

Gundula je nakon advokata posetila Hamzu u deportacijskom pritvoru, ali samo na 50 minuta. Čistu odeću koju mu je donela porodica mladoženja nije dobio. Hamza je danima morao da nosi svadbeno odelo dok u njemu nije deportovan u Tursku! Sad mu preti služenje vojnog roka u domovini. Gundulin advokat sada želi da ospori deportaciju.

Hoće li se Hamza vratiti svojoj verenici, još je neizvesno. Doduše, planiraju da se venčaju u Turskoj, a kasnije podnesu zahtev za spajanje porodice u Austriji.

Izvor: N1 Sarajevo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

austrijadeportacijaturskavenčanje