NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Da li je zdravo jesti jaja svakog dana?

Mnogi od nas jedu jaja svakog dana, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podiže naš nivo energije.

Međutim, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistkinja Kelian Petruči navela je faktore koje treba da uzmemo u obzir pre nego što razbijemo jaje za doručak.

Koje su zdravstvene dobrobiti jaja?

Osim mesa i ribe, jaja su takođe jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih jedinjenja koji doprinose zdravoj ishrani. Posebno vredan nutrijent je holin, koji se može pronaći u žumancetu jajeta.

- Holin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih ćelijskih membrana, a visok unos kolina može da spreči depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost - rekla je Petruči za "Delish".

Takođe navodi da su jaja dobar izvor gvožđa, cinka i vitamina A, D, B6 i B12.

Petruči odbacuje tvrdnje o holesterolu kao zastarele mitove.

- Kao što se pokazalo, jaja ne utiču značajno na vaš holesterol. A kada utiču, to čine na dobar način - istakla je. Dakle, ne moramo nužno da brinemo o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.

Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombinovanje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.

Iako ovakva hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s preteranom i redovnom konzumacijom.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

doručakholinjajaproteinižumance