NE ZANEMARUJTE IH: Semenke limuna – prava riznica zdravlja

Limun jeste zdrav, ali ne treba zanemariti koristi od njegovih semenki.

Poznato je da limun ume da bude izuzetno koristan za naše zdravlje, ponajviše zbog činjenice da obiluje vitaminom C. Ali, da li ste znali da su njegove semenke takođe odličan izvor korisnih materija?

Semenke limuna možete da konzumirate tako da ih prvo sameljete, zatim pomešate s vodom, prokuvate tečnost i popijete.

Pasta od koštica limuna može da se koristi i kao dodatak raznim jelima. Imajte na umu da nije dobro da unesete više od oko tri do pet semenki odjednom, piše bodieko.si.

Ukoliko ih ne sameljete pre jela, neće vam naškoditi, ali se najverovatnije neće svariti.

Najvažniji pozitivni efekti koje redovno konzumiranje semenki može da donese su sledeće:

Zaštita od oksidativnog stresa

Slično kao i u limunu, i u semenkama nalazimo puno vitamina C koji je jedan od hvaljenih antioksidanasa (100 g limunove kore sadrži oko 47 mg vitamina C).

One su takođe dobar izvor limonoida i flavonoida. Konzumiranjem semenki limuna svom telu možete da obezbedite važne antioksidanse koji će neutralizovati negativan uticaj slobodnih radikala. Time će se smanjiti rizik od oksidativnog stresa, a posledično i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti.

Istraživači su otkrili da ekstrakt limunove kore može da bude koristan u sprečavanju komplikacija kod osoba s dijabetesom. On može smanjiti količinu šećera u krvi, kao i količinu glikoziranog hemoglobina (HbA1c). Antioksidansi u kriškama limuna takođe su u najvećoj meri zaslužni za opisane pozitivne učinke vezane uz dijabetes.

Analgetsko dejstvo

Od semenki limuna moguće je napraviti kvalitetno ulje koje je jedan od sjajnih prirodnih analgetika.

Ulje semenki limuna navodno ima vrlo pozitivan učinak na delove mozga koji su povezani s percepcijom boli, što osigurava analgetski učinak.

Stimulacija stvaranja kolagena

Jedan od glavnih krivaca za ubrzano starenje kože je usporavanje proizvodnje kolagena.

Kolagen je izuzetno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože. Očekuje se postupno smanjenje količine kolagena, no kod nekih je taj proces posebno brz.

Jedan od najboljih načina za usporavanje starenja kože je povećanje unosa vitamina C.

Ne samo da je odličan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih učinaka odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.

Da bi naše telo moglo da sintetiše kolagen, mora da ima dovoljno vitamina C na raspolaganju.

Pomaže u borbi protiv infekcija

Ekstrakt semenki limuna može biti koristan i za prevenciju i brže svladavanje raznih infekcija, uključujući i gljivične.

Utvrđeno je, na primer, da materije u limunovoj kori mogu da smanje rizik od prekomernog rasta kandide, poznate gljivice kvasca koja u slučaju prekomernog rasta može da izazove veliku štetu. Naravno, zbog vitamina C kriške limuna izvrstan su izbor i za prirodno jačanje imuno sistema.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Da li osećate da vam pamćenje nije najbolje u poslednje vreme? Možda primećujete da vam je prilično teško da se saberete?

S ovakvim simptomima, naravno, ima smisla prvo isključiti ozbiljnije probleme. Ako se pokaže da nije ništa ozbiljnije (na primer, rani znakovi Alchajmerove bolesti), onda postoje prirodni preparati koji vam mogu pomoći da proradite mozak.

U njih spada i ulje semenki limuna koje može da bude vrlo korisno za pamćenje i koncentraciju, a navodno pomaže i u poboljšanju raspoloženja, jer je utvrđeno da ima pozitivno dejstvo na dopaminske i serotoninske receptore.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kolagenlimunsemenke limunaulje semenki limunavitamin c