IZBACITE TOKSINE IZ ORGANIZMA: Da li ste znali da je zima savršeno vreme za detoksikaciju kože?

Nakon sezone preteranog uživanja u hrani, vreme je da izbacite toksine iz organizma. Detoksikacija ne podrazumeva odricanje od stvari koje volite, već brigu o sebi na fizičkom, psihičkom i spiritualnom nivou.

Ako osećate da imate manjak energije, stalno vam je zima, koža suva, muči vas nadutost, vaše telo vapi za detoksikacijom. Hladno vreme donosi promene u vašim hormonima, metabolizmu i cirkulaciji, a sve to direktno utiče na zadržavanje toksina. Ova promena utiče na opšte blagostanje i loše se osećate. Ispravan način eliminacije toksina može pomoći vašem telu da se regeneriše, eventualno izgubite višak kilograma koji ste dobili tokom praznika, a u konačnom rezultatu osećaćete se bolje, živahnije i lakše. Naše zdravlje u najvećoj meri zavisi od sposobnosti organizma da eliminiše otrove iz tela. Problemi poput glavobolje, poremećnog rada creva, anksioznosti, gojaznosti, lošeg raspoloženja, uzrokovani su nagomilanim toksinima, te je povremeno potrebno pristupiti režimu detoksa.

Holistički lekari preporučuju redovnu detoksikaciju jednom nedeljno ili mesečno, a višednevne detoksikacijske kure jednom u svakom godišnjem dobu. Možda ćete se zapitati šta su zapravo toksini. Reč je o svakoj supstanci koja nanosi štetu našem telu, a dolazi u obliku zagađivača, sintetičkih hemikalija, teških metala i prerađene hrane. Iako vaše telo ima sjajan sistem za uklanjanje otpada (toksina) preko organa, uključujući jetru, bubrege, kožu i pluća, dešava se da usled stresa ili neadekvatnog funkcionisanja organi ne rade najbolje svoj posao, te je važno pribeći detoksikaciji.

Šta znači detoks kože?

Program detoksikacije može uključivati različite planove obroka i rutine aktivnosti. Neki programi uključuju postove, suplemente, biljne tonike i laksative, dok drugi podstiču smanjenje izloženosti životnoj sredini, redovno četkanje kože, infracrvene saune, vođenje dnevnika i meditaciju. Fizičke i mentalne aktivnosti rade zajedno sa vašim nutritivnim unosom kako bi pomogli hormonskom sistemu tela da podrži proces detoksikacije.

Kada razmišljate o detoksikaciji, verovatno ćete dočarati slike aromatizovanih smoothie šejkova, flaširane pšenične trave, pilula za podršku jetri i pojačivača vode u prahu. Prirodan pristup pažljivom planiranju onoga što jedete, aktivnostima koje praktikujete i rutini razmišljanja. Na ovaj način znate tačno šta unosite u svoje telo sa svakim gutljajem, zalogajem ili žvakanjem. Koraci su jednostavni: jedite i pijte hranu bogatu hranljivim materijama, uključujući gorku za varenje i zagrejane začine za energiju, uklonite toksične supstance koliko god je to moguće, uključite aktivnosti za smirivanje uma i duha i nežno tretirajte svoje telo.

Kako uraditi detoksikaciju kože?

Ishrana

Kada birate šta će se naći na vašem meniju, birajte hranu sa prirodnim svojstvima detoksikacije koja je bogata vlaknima i hranljivim materijama. Vlakna olakšavaju kretanje toksina kroz telo radi njihove eliminacije kroz creva. Zimska hrana bogata hranljivim materijama, kao što su cvekla i slatki krompir, može biti od suštinskog značaja za zdravlje jetre, obezbediti sitost i može vas zagrejati. Zdrava ulja poput kokosovog i maslinovog ulja mogu vam pomoći da se osećate sito zajedno sa orašastim plodovima, semenkama i svežim jajima. Čorba od kostiju može da vam pruži kolagen i proteine, dok vas održava toplom tokom hladnog dana. Zeleno povrće je važno za zimsku detoksikaciju, jer efikasno uklanja toksine. Gorko zelenilo je takođe antiinflamatorno, smanjuje nadimanje i pomaže u varenju masti. Razmislite o kelju, repi, rukoli i potočarki. Kombinujte ih sa drugim hranljivim povrćem kao što su brokoli, prokulice, spanać i artičoke. Dodajte bilje i začine koje zagrevaju i jačaju imunitet za još jednu zimsku taktiku detoksikacije. Cimet, đumbir, kurkuma i beli luk odlično deluju. Bilo bi dobro da pokušate da uklonite sav gluten, mlečne proizvode, šećer i meso iz ishrane. Detoksikacija šećera je važan deo zimskog resetovanja. Šećer je sam po sebi toksin, tako da ga svakako treba izbegavati kada ste na režimu detoksikacije. On je odgovoran za velike skokove i padove šećera u krvi, kao i za gubitak energije koji dolazi s tim. Ako ne možete bez slatkog, zamenite ga medom ili javorovim sirupom. Pokušajte da smanjite ili se odreknete mlečnih proizvoda. Pored toga, fizička aktivnost je veoma važna kako bi se eliminisali toksini. Pojačano znojenje pomaže u tome, jer povećava cirkulaciju i protok krvi, što dovodi do smanjenja suvoće kože.

Postoje i tretmani kože kojima se primenom preparata direktno na kožu možete rešiti toksina iz pora kože, kao i bubuljica i ostalih nečistoća. Ovakvi postupci mogu uključivati maske od gline, biljne obloge i eterična ulja. Dok sedite u sauni, na primer, možete staviti obloge od morskih algi i piti čaj od đumbira.

Odlazak u saunu tokom tretmana detoksikacije ubrzaće proces čišćenja od toksina putem znojenja. Najefikasnija je infracrvena sauna, jer ovi zraci dubinski prodiru u kožu od toplote koja se zagreva parom, čime se telo oslobađa toksina. Ovo ujedno pospešuje cirkulaciju koja je takođe važna, jer se toksini u telu prerađuju preko krvi.

Čišćenje kože

Svakodnevno odstranjivanje mrtvih ćelija efikasan je način detoksikacije. Lice tretirajte blagim sredstvima, nežno ih utrljavajući u kožu, kružnim pokretima, jer imaju efekat blage masaže. Dok se tuširate, menjajte temperaturu vode, naizmenično koristeći toplu i hladnu vodu, što je tajno oružje u detoksikaciji kože i poboljšanju cirkulacije. Ovu tehniku praktikujte pet, šest puta u trajanju od minut. Topla kupka se takođe preporučuje, jer podstiče znojenje kojim se eliminišu toksini, posle čega je važno uneti dovoljnu količinu tečnosti, vode. Koristite mekanu četku sa dugačkom drškom, kojom ćete očistiti telo i samim tim ubrzati proces detoksikacije. Stimulisaćete rad limfnog i hormonalnog sistema. Posle toga, kožu nahranite prirodnim maslinovim ili kokosovim uljem.

Izvor: Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

detoksikacijadetoksikacija koženega kožeorganizamtoksinizima