Prethodnog vikenda održan obnovljeni "Petrovaradinski karneval"

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina i Udruženje građana "Petrovaradin Media" obnovili su tradiciju i Novom Sadu doneli veliku turističku manifestaciju - "Petrovaradinski karneval". Centralni događaj bila je "Velika karnevalska povorka", koja je krenula je od crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu. Povorka pod maskama okupila je orkestre, mažoretkinje i trupe iz Vojvodine i regiona, a skupu su se pridružili i građani kojima su pokladni običaji privukli pažnju.

Prilikom otvaranja ovogodišnjeg programa zvanicama i medijima obratilu su se Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Goran Kaurić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Mirko Turšić, predsednik HKPD "Jelačić".

- Na ovaj način, spajajući tradiciju multikulturalne politike u Novom Sadu, kroz integraciju sa turističkom ponudom mislim da je napravljen spoj svega onoga što je dobro - izjavio je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava.

- Novi Sad je 2022. bio Evropska prestonica kulture, 2019. je bio Omladinska prestonica Evrope. Mi smo se ponosili tim prestižnim titulama, ali ne samo to, Novi Sad je i grad festivala i grad karnevala - rekao je Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

- Imao sam priliku da u arhivama Novog Sada čitam novinske izveštaja iz 30-ih godina koje opisuju kolone Novosađana koje su preko mosta prelazile da bi učestvovale u jednom ovakvom događaju i evo polako se to vraća - istakao je Goran Kaurić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

- Poenta cele priče je da ljudi budu danas ono što nisu tokom godine, to je ono što čovek treba da izbaci iz sebe, da li maštom, humorom, pesmom, plesom to je nešto što danas treba da pokaže pod maskom - kazao je Mirko Turšić, predsednik HKPD "Jelačić".

U okviru muzičkog programa manifestacije održan je i nastup "Koktel benda", a manifestacija je tokom deset festivalskih dana na više mesta u gradu posetiocima ponudila brojne izložbe, predstave i radionice za decu.

Foto: Goran Zlatković

"Velika karnevalska povorka"aleksandar petrovićGoran KaurićHKPD Jelačićkoktel bendmanifestacijamažoretkinjeMirko Turšićnovi sadobnovljena tradicijapetrovaradinPetrovaradinski karnevaltomislav žigmanovtrupeUdruženje građana Petrovaradin media