PET LOŠIH NAVIKA: Šta ne smete raditi nakon seksa?

Postoje navike koje ćete morati ili da uklonite ili da ispravite...

Jeste da vas nakon seksualnog odnosa mrzi da razmišljate o bilo čemu osim o dobrom osećaju i opuštenosti, ali ipak morate obratiti pažnju na neke stvari.

Tokom seksa je vaginalno tkivo izloženu trenju, otečeno je i vlažno, a samim tim se menjaju i reakcije kože u tom predelu. Takođe se povećava rizik od infekcije.

Da vam se to ne bi dogodilo, predlažemo vam da pročitate koje stvari nikako ne smete da uradite nakon seksualnog odnosa:

1. Zaboraviti da odete do toaleta
Kada dođe do penetracije, bakterije iz vagine se mogu pomeriti u bešiku. To rezultuje infekcijom bešike nakon seksa. Jednostavno na brzinu idite do toaleta, piškite i vratite se na maženje. Ne zaboravite da se pravilno obrišete!

2. Oprati vaginu sapunom
Neke žene misle da je dobra ideja oprati se nakon seksa proizvodom za čišćenje kože. Ali, to je potpuno nepotrebno. Ne samo da možete doživeti alergijsku reakciju, ako vam koža nakon seksa drugačije reaguje na jake hemikalije iz preparata, već sapun može dovesti do isušivanja kože vagine i iritacije. Kako je vagina organ koji se sam čisti, nisu joj potrebni dodatni "čistači". Samo je isperite čistom, običnom vodom.

3. Zaspati u seksi vešu
Pamučni veš je okej jer kroz njega koža može da diše, ali veš od materijala kao što su najlon, poliester ili sintetika su veliko ne. Nakon seksa, koža je topla i vlažna zbog vaginalnog sekreta i spermatozoida. Sintetički veš zarobljuje vlažnost i povećava rizik za dobijanje gljivičnih infekcija. Zato pružite vagini vazduh - ili spavajte bez gaćica ili obucite pamučni veš.

4. Otići u đakuzi
Uživanje u mehurićima nakon seksa možda zvuči kao dobra stvar, ali je ipak loša ideja. Kada vaša vulva otekne zbog stimulacije, ona otkriva otvor vagine, što znači da imate veću šansu za dobijanje infekcija. Ako ste u đakuziju sa partnerom, to znači da ste izloženi bakterijama sa njegove kože i anusa. Takođe, preduga izloženost vodi smanjuje efikasnost antimikrobne barijere koja se nalazi na vašoj koži.

5. Obrisati vaginu vlažnim maramicama
Ako ste osetljivi na hemikalije poput alkohola, glicerina, mirisa i određenih ulja, korišćenjem vlažnih maramica nakon seksa možete izazvati iritaciju, jer ste osetljiviji na probleme koji se mogu javiti na koži. Simptomi su crvenilo, oticanje, svrab i osetljivost. Ako želite ipak da se obrišete sa nečim drugim, a da to nije klasičan toaletni papir, onda napravite svoje lične vlažne maramice uz pomoć sirćeta i vode.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kožaseksseksi vešvagina