SVAKOG DRUGOG MESECA: U Belgiji "odmori" za zatvorenike zbog prepunjenosti zatvora

Vlada Belgije je primorana da odobri "produžene odmore zatvorenika" da bi rešila "dramatičnu prepunjenost" zatvora otkad je prošle godine uvela obavezno izdržavanje kratkih kazni u zatvoru dok je pre toga bilo i drugih rešenja za kažnjavanje.

"Frans pres" je imao uvid u dokument kojim je Generalna uprava zatvorskih ustanova zato tražila od direktora zatvora da delu zatvorenika odobravaju "odmore" svakog drugog meseca.

Ta mera stupa odmah na snagu za osobe osuđene na jednu ili ukupnu kaznu zatvora kraću od 10 godina. Ne odnosi se na osuđene zbog terorizma i seksualnih prestupa.

U 38 zatvora u Belgiji je 12.300 zatvorenika, a kapacitet zatvora je 10.743.

- Uprkos dodavanja pomoćnih ležajeva broj zatvorenika koji moraju da spavaju na dušeku na podu raste iz dana u dan što je teško održivo sa humanitarnog stanovišta i za zatvorenike i za zatvorsko osoblje - saopštila je Generalna uprava.

Prošlog leta belgijski ogranak Međunarodne opservatorije za zatvore je upozorio na rizik od velikog porasta broja zatvorenika od 1. septembra 2023. i stupanja na snagu zakona kojim je postalo obavezno da osuđeni na šest meseci do dve godine zatvora provedu najmanje jednu trećinu kazne u zatvoru. Ranije je velika većina njih automatski stavljana pod nadzor sa elektronskom narukvicom i puštana na uslovnu slobodu nekoliko meseci kesnije – saopštila je organizacija za prava zatvorenika.

Od stupanja na snagu novog zakona broj zatvorenika se povećao za 800, i poslednjih dana osoblje nekoliko zatvora odbija da prihvati nove zatvorenike, a sindikat čuvara je pozvao na jednodnevni štrajk 14. marta.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

belgijazatvor