Women's CEO Summit: Milica Bajković - Žene su bolji lideri jer umeju da prepoznaju kvalitetne ljude

U susret konferenciji Women's CEO Summit koja će se održati 14. marta 2024. godine u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, razgovarali smo sa Milicom Bajković, direktorkom Forward agencije za komunikaciju i odnose s javnošću. Bajkovićeva, kao jedna od ključnih učesnica, deli svoje uvide o značaju žena na rukovodećim pozicijama, izazovima sa kojima se suočavaju u poslovnom svetu, i potencijalima za promenu. Njena perspektiva osvetljava put ka rodnoj ravnopravnosti u biznisu, kao i važnost mentorstva, obuke i samopouzdanja za mlade žene koje teže liderstvu u komunikacijama i oglašavanju.

Zašto smatrate da je ženama mesto na rukovodećim pozicijama?

- Žene su odgovorniji deo društva, jer poseduju izraženu emocionalnu inteligenciju. Svaka žena prilikom donošenja odluke uzima u obzir nekoliko faktora, od kojih prvi jeste profit, ali nije jedini koji utiče na njene odluke. Ženi je važno i kako će njena odluka uticati na društvo u kome živimo, na životnu sredinu, kao i da li ta odluka vodi ka dugoročnoj stabilnosti ili kratkotrajnom uspehu. To nije popularno u biznisu u kome je jedini KPI profit, odnosno što veća zarada uz što niže troškove. Istine radi, ovo je suštinski razlog zašto nema dovoljno žena na rukovodećim pozicijama, uz sveprisutni kulturološki momenat "ženi je mesto pored šporeta". Profit ispred svega je doveo do toga da živimo u eri prezagađenosti vode, vazduha i zemlje – svega onoga od čega smo nastali. Međutim ESG standardi koji su danas u fokusu i koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, daju nade da dolazi vreme u kome će žene sasvim sigurno moći više da doprinesu. Dodala bih i da su žene bolji lideri jer umeju da prepoznaju kvalitetne ljude i da se okruže talentovanim mladim ljudima, umeju da priđu svakome i da izvuku iz pojedinca ono najbolje. Takođe, iako ne bih da generalizujem, žene su mahom sposobniji deo društva, jer kako bi drugačije mogle da nose karijeru, decu, porodicu i sve kućne poslove, brigu o roditeljima, a da ujedno vode računa o sebi, stalno se obrazuju i bave sportom. I da zaključim, borba za rodnu ravnopravnost se može uporediti sa borbom za zdravu životnu sredinu koja je dugotrajna i mukotrpna, ali koja uz određena pravila daje rezultate. I zato su konferencije, ali i uloga medija koji podižu svest o efektu "staklenog plafona" i koje govori o realnim problemima sa kojima se suočavaju zaposlene žene ključni u ukazivanju na potrebu da se stvari menjaju.

Kako vidite položaj žena u našem društvu danas?

- O položaju žena u našem društvu najbolje govore dostupni podaci Poreske uprave. Naime, godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu na teritoriji Republike Srbije prijavilo je oko 30.000 ljudi, od čeka žene čine samo 9%. To znači da je oko 2700 žena na celoj teritoriji naše žemlje ima platu koja je veća od 300.000 dinara, u poređenju sa 27.000 muškaraca. Mislim da ovaj podatak daje mnoge odgovore na temu stvarnog položaja žena u društvu u kome živimo. Nije zanemarljiva činjenica da najčešće na teret žena pada kompletan neplaćeni posao koji se odnosi na kućne poslove, brigu o deci i starima, što kao rezultat daje manje vremena da se posvete karijeri, usled čega su im i primanja niža u odnosu na muškarce. Prema podacima UN Woman, u razvijenim zemljama žene utroše preko 4 sata dnevno na neplaćene poslove, što je dva i po puta više nego što to čine njihovi partneri. Dakle, ukoliko želimo da menjamo stvari, treba početi od "čišćenja" svoje kuće.

Kako smatrate da su se prilike i prepreke za žene na rukovodećim položajima u polju komunikacija i oglašavanja promenile u poslednjih deset godina?

- Kod žena na rukovodećim položajima na polju komunikacija, promenile su se prilike i to u delu ohrabrivanja žena da izađu iz velikih sistema i pokrenu samostalni biznis. Oduvek su postojale velike marketinške agencije, ali nikada kao danas nije bilo toliko preduzetnica koje sa svega nekoliko klijenta, mogu sebi da obezbede lepa primanja u podsticajnom radnom okruženju koje same kreiraju. Sigurna sam da različite inicijative i programi koji podržavaju žene u napredovanju u karijeri, a koje uključuje mentorstvo, obuke za liderstvo i umrežavanje, pružaju inspiraciju i motivaciju ženama da rade na svojim karijerama i uspehu. Kada govorimo o rodnoj nejednakosti, komunikacije su oblast u kojoj su žene zastupljeniji pol, kako po dubini, tako i na rukovodećim pozicijama, tako da je naša branša zasigurno presedan po ovom pitanju u odnosu na druge profesije. Sa druge strane, i u našoj profesiji se žene suočavaju sa izazovom balansiranja rukovodeće pozicije u karijeri sa svojim porodičnim obavezama, jer se od nas zahteva da smo uvek "online" i da posao nosimo kući. Bez obzira na tu činjenicu, kultura naše profesije je veoma podsticajna i ohrabrujuća za žene pa i ne čudi toliko velika zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama.

Šta bi bili Vaši glavni saveti za mlade žene koje teže da postanu lideri u oblasti komunikacija i oglašavanja? Kako mogu najbolje da iskoriste svoje sposobnosti i prevaziđu eventualne predrasude ili barijere na svom profesionalnom putu?

- Neprestano učenje i usavršavanje ključno je za razvoj karijere. Investirajte u kurseve, seminare, radionice i knjige koje će vam pomoći da proširite svoje znanje i veštine u oblasti komunikacija i oglašavanja. Razvijajte svoje veštine liderstva, poput komunikacije, timskog rada, donošenja odluka i rešavanja problema i imajte poverenja u svoje sposobnosti i znanje, jer je samopouzdanje ključno za prevazilaženje prepreka i izazova na profesionalnom putu. Nećete uvek nailaziti na lagan put ka uspehu, ali upornost je ključna osobina lidera, bez obzira na pol. Radite na umrežavanju sa kolegama i mentorima koji vam mogu dati korisne savete. Naučite kako da efikasno komunicirate svoje ideje, stavove i postignuća. Ne oklevajte da istaknete svoje dostignuće i zauzmete svoje mesto u razgovorima i diskusijama.

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Miša Obradović

color media communicationsMilica BajkovićOne&Only PortonoviWomen's CEO Summit