NOVČANE KAZNE I ZABRANA REKLAMIRANJA: Francuzi staju na put "brzoj modi"

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je nacrt zakona kojim se traže kazne za superbrze modne proizvode, sa ciljem da se ublaži njihov uticaj na životnu sredinu.

Predlog zakona, koji je dobio zeleno svetlo od Donjeg doma Francuskog parlamenta, poziva na postepeno povećanje kazni do 10 evra po pojedinačnom komadu odeće do 2030. godine, kao i na zabranu reklamiranja takvih proizvoda.

Jednoglasno odobren nacrt zakona biće upućen Senatu pre nego što postane zakon.

Popularnost modnih marketplejs platformi – koje povećavaju ponudu na osnovu potražnje zahvaljujući izuzetno fleksibilnim lancima snabdevanja – poremetila je maloprodajni sektor, dok se etablirani igrači kao što su "Zara" i "H&M" i dalje u velikoj meri oslanjaju na predviđanje preferencija kupaca.

- Ova evolucija sektora odeće ka efemernoj modi, kombinujući povećanje količine i niske cene, utiče na kupovne navike potrošača stvarajući kod njih potrebu za kupovnom i obnavljanjem sadržaja garderobera, što nije bez ekoloških, društvenih i ekonomskih posledica - navodi se u predlogu zakona.

Na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter), francuski ministar životne sredine Kristof Bešu opisao je nacrt kao "veliki korak napred", dodajući da je "učinjen veliki korak da se smanji uticaj tekstilnog sektora na životnu sredinu".

Predlog zakona stigao je nakon što je Ministarstvo životne sredine Francuske saopštilo da će predložiti Evropskoj uniji zabranu izvoza korišćene odeće, u pokušaju da se uhvati ukoštac sa sve većim problemom tekstilnog otpada.

Prošle godine, ova evropska zemlja pokrenula je kampanju kako bi podstakla ljude da poprave staru odeću i obuću umesto da ih bace.

Francuska vlada je obećala 154 miliona evra za ovu inicijativu, kojom se kupcima nadoknađuje do 25 evra za svaki odevni predmet koji poprave.

Neprofitna grupa zadužena za sprovođenje ove podsticajne mere francuskih vlasti, "Rifešn" (Refashion), kaže da je 3,3 milijarde komada odeće, posteljine i obuće stiglo na francusko tržište tokom 2022. godine.

Ministarstvo ekologije saopštilo je u to vreme da Francuzi bacaju 700.000 tona odeće — od čega dve trećine završi na deponijama — svake godine.

Među "najprljavijim" industrijama, modna je zaslužna za između tri i pet odsto globalne emisije ugljenika, navodi se u izveštaju konsultantske kuće "Makinzi".

Uz to, oko polovine svih vlakana koje proizvede modna industriji su oblici poliestera na bazi ulja, dodaje se u izveštaju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

brza modafrancuskamoda