Rendi Breker i Big Bend RTS

Često korišćena fraza: „Džez je univerzalni jezik“ s vremena na vreme doživi svoju potpunu afirmaciju i nedvosmisleno se nametne kao očigledna istina koju je nepotrebno dokazivati. Lakoća komunikacije koja krasi džez muzičare, bez obzira na kulturni „back ground“, jasno izdvaja džez od ostalih muzičkih žanrova. Koncert Big benda RTS sa svetskom trubačkom zvezdom Rendijem Brekerom samo je još jedna potvrda istinitosti ove teze.

Ideja da Big bend RTS za svoj jubilej pozove jednog od najznačajnijih trubača današnjice bila je ozbiljan muzički izazov za ovu generaciju muzičara, možda i najveći do sada.. Brekerovi aranžmani koji su stigli nedavno na pultove orkestra, muzičkim žargonom rečeno, prava su „koska“. Po rečima mnogih članova orkestra, ovo je bio najzahtevniji materijal sa kojim su se do sada sreli, iako su poslednjih godina svirali sa mnogim muzičarima koji spadaju u svetsku džez elitu. Dodatno opterećenje je bila činjenica da je Rendi Breker doputovao u Beograd na dan koncerta i da vremena za pravu probu i „isterivanje finesa“ nije bilo. U toliko pre, fascinira činjenica da publika u Domu sindikata to nikako nije mogla da primeti. Orkestar je zvučao kompaktno, suvereno i sigurno na materijalu koji iziskuje veliko znanje i iskustvo i daleko dužu pripremu. No, „naši momci“ zaista umeju da zablistaju kada su pod najvećim pritiskom i ostave upečatljiv utisak na gostujuće soliste. Svoje prijatno iznenađenje orkestrom nije krio ni sam Breker, svikao na mnogo izvikanije bendove širom sveta.

Snažan, prpošan ton, sigurna egzekucija, moderni harmonski pristup koji se znalački poigrava tonalitetima, odavno su postali zaštitni znak Rendija Brekera. Svi ovi kvaliteti dolaze do punog izražaja na nesvakidašnje orkestriranim numerama za big bend. Svetski poznati moderni aranžeri poput Vinsa Mendoze, Alana Bejloka, Majka Krotija i Tima Hejgensa skrojili su numere po Brekerovoj meri, tretirajući orkestar kao ravnopravnog partnera od koga se očekuje podjednaka virtuoznost, tehnička priprema i ubitačna energija. Gusto pisani aranžmani u kojima dolazi do neočekivanih preokreta drže pažnju publike i ne dozvoljavaju slušaocu da mu „odlete misli“. Ništa manje efektna nije bila ni „opening“ numera Ivana Ilića „Terrible Thing“, kao ni aranžman Ernija Vilkinsa poznatog standarda „All The Things You Are“ iz mape orkestra na koji je spremno „seo“ Breker udahnuvši mu sasvim drugačiju energiju. Autorske kompozicije iz pera ovog trubača poput „Shanghigh“, „Freefall“, duhovite reminiscencije na dvojicu velikana „There's A Mingus A Monk' Us“, „The Sleeze Factor“ i najpoznatije numere sa repertoara legendarne braće Breker, „Some Skunk Funk“ iziskovale su punu koncentraciju i „full power“ orkestra, te je sat i po ovog koncerta proletelo kao tren. Svakako treba pomenuti i prekaljene soliste orkestra Ivana Ilića, Marka Đorđevića, Ivana Aleksijevića, Aleksandra Jaćimovića, Ljubu Paunića, Gorana Potića i Kristijana Mlačka koji su spremno „izašli Brekeru na crtu“, kao iizuzetno raspoloženog i zadivljujuće preciznog bubnjara Petra Radmilovića

Interesantan koncert, smeli izlet u svet modernog džeza koji je sasvim primeren proslavi šezdesetog rođendana Big benda RTS. Iza nesvakidašnjeg muzičkog užitka, stoji još jedna potvrda neospornog kvaliteta i stilske prilagodljivosti slavljeničkog orkestra.

Tekst:: Ljiljana Sađil
Foto: El Gvojos