TEŽAK POSAO: U Italiji se bore da kuće prodaju za jedan evro, ali ne ide

Prodaja kuća za jedan evro u Italiji izazvala je veliko interesovanje u poslednjih nekoliko godina, a desetine ljude odlučile su da kupe imanja u nekim od napuštenih gradova u zemlji.

Ali dok su gradovi poput Musomelija na Siciliji i Zungolija u Kampaniji uspeli da napuštene stanove prodaju strancima koji žude da žive italijanski san, neki se bore da prodaju svoje prazne domove, piše CNN.

Među njima je Patrica, udaljeno srednjovekovno selo sa jedva 3.000 stanovnika koje se nalazi južno od Rima, gde je više od 40 imanja napušteno ranih 1900-ih ostavljeno da trune.

Smeštena na stenovitom platou sa pogledom na dolinu Sako u centralnoj Italiji, Patrica je idilično mesto, ali život ovde nije bio lak za lokalno stanovništvo u prošlosti.

Mnogi su otišli ​​u potrazi za svetlijom budućnošću negde drugde, ostavljajući svoje domove prazne decenijama.

U pokušaju da udahne novi život umirućem selu, gradonačelnik grada Lucio Fjordaliso pokušava da oponaša uspeh drugih italijanskih sela koja su svoje prazne domove dala na prodaju za jedan evro ili nešto više od jednog dolara. Do sada je imao malo uspeha.

- Prvo smo mapirali sve napuštene kuće i uputili službeni poziv prvobitnim vlasnicima da ih pozovemo da predaju svoje trošne porodične nekretnine, ali smo uspeli da prodamo samo dve kuće za jedan evro - kaže Fiordaliso.

Dok lokalne vlasti u gradovima koji su ostali nenaseljeni zbog zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda imaju nadležnost da prodaju napuštene kuće bez dozvole vlasnika, to nije slučaj za Patricu i druge slične gradove.

- Prvo nam je potrebna saglasnost vlasnika, ili njihovih naslednika, za raspolaganje njihovim starim kućama - kaže Fiordaliso i dodaje:

- Tek tada možemo da stavimo ove nekretnine na prodaju uz njihovu saglasnost, što proces čini veoma komplikovanim. Gotovo nemogućim.

Fiordaliso objašnjava da je grad dobio "pozitivan odgovor" od 10 vlasnika nakon što je poslao "javni poziv da ih uključi u projekat kuća od jednog evra", ali su se oni povukli u poslednjem trenutku. Ostali nikad nisu odgovorili.

On smatra da su oni koji su se predomislili možda to učinili zbog problema sa drugim rođacima koji su imali delove iste imovine.

Napuštene zgrade u starim italijanskim gradovima ponekad su podeljene među više naslednika koji poseduju samo deo – poput kupatila, balkona, kuhinje – i ništa se, prema italijanskom zakonu, ne može prodati bez pismene saglasnosti svih naslednika.

U prošlosti je postojao običaj da deca nasleđuju delove svoje porodične kuće, uključujući delove zemlje, bunare i voćnjake.

Ali nema uvek garancija da će rođaci i dalje biti u dobrim odnosima i/ili godinama u kontaktu.

- Raspolaganje kućama od jednog evra našlo se u ćorsokaku jer je većina rođaka koji dele istu imovinu bila u međusobnom sukobu ili nisu mogli da se dogovore oko prodaje, neki su jedva razgovarali ili poznavali jedni druge, drugi su živeli u udaljenim gradovima i čak i u inostranstvu... - kaže gradonačelnik.

Prema Fiordalisu, veoma težak zadatak je pronalaženje potomaka vlasnika koji su pre dosta vremena emigrirali u inostranstvo, uglavnom u SAD, Kanadu i Argentinu i možda su imali različita prezimena, ili su možda preneli svoju italijansku imovinu strancima.

- To je kao da tražite iglu u plastu sena - dodaje on.

Jedine dve napuštene kuće koje je Patrica uspela da proda u okviru svoje šeme od jednog evra bile su u potpunom vlasništvu dvojice meštana.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

italijakuća za evropatricaprodaja kuća