TELO NEĆE BITI IZLOŽENO: Papa Franja saopštio planove za sopstvenu sahranu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja saopštio je da kada bude preminuo, njegovo telo neće biti izloženo na bdenju, a neće imati ni ukrašeni drveni odar koji podržava kovčeg uglednih ličnosti tradicionalno prisutan na katoličkim sahranama.

- Razgovarao sam sa majstorom ceremonije i uklonili smo ovo i mnoge druge stvari, jer je ritual (sahrane pape) bio previše preopterećen - rekao je papa Franja.

Papa Franja je rekao da je sahrana njegovog prethodnika Benedikta Šesnaestog bila poslednja tradicionalna sahrana rimskog pontifa, gde je telo izloženo, javlja "Ansa".

U knjizi Havijera Martineza Brokala, "Naslednik", koja se sastoji od intervjua sa papom, Franja je rekao da želi da bude sahranjen "dostojanstveno kao svaki hrišćanin".

Tokom prethodnih nedelja, Vatikan je otkazao prisustvo pape na nekoliko događaja zbog lošeg zdravlja, a Franja (86) trenutno koristi invalidska kolica zbog problema s kolenima.

Uprkos zdravstvenim problemima, papa Franja je predvodio Uskršnju misu na Trgu Svetog Petra, kao i bdenje koje je prethodilo najvećem hrišćanskom prazniku.

Izvor: Tanjug/RTS
Foto: unaocvideos - YouTube/PrintScreen

papa franjasahrana