ODRŽANA KONFERENCIJA BUDUĆNOST TRGOVINE - Stabilnost ekonomije jedne zemlje zavisi od kvaliteta lanaca snabdevanja na unutrašnjem tržištu

Danas je pred punom salom u prostorijama Privredne komore Srbije održana konferencija Budućnost trgovine koju su pod pokroviteljstvom Ministarstva za unutrašnju i spoljašnju trgovinu u Vladi republike Srbije organizovali Privredna komora Srbije i Color Media Communications.

Prisutne je na početku pozdravio Milun Trivunac, savetnik predsednika Privredne komore Srbije kao domaćin konferencije rečima da je Privredna komora uvek tu da bude spona između trgovaca, proizvođača i dobavljača kako bi zajedno delili podatke i inicijative usmerene ka potrošačima.

Foto: CMC

Na godišnjem nivou Privredna komora Srbije preduzima veliki broj aktivnosti kako bi promovisala unapređenje trgovine u Srbiji, okretanje ka zdravijoj ishrani uz edukaciju potrošača o proizvodima koji je prate, okretanje ka održivim modelima poslovanja i većeg stepena reciklaže u lancu snabdevanja.

Konferenciju je otvorio Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije rečima da danas, tokom globalnih izazova više nego ikad vidimo koliko je liderstvo važno, kako u celom društvu, tako i u trgovini. Globalne krize u poslednjih par godina su nam pokazale koliko stabilnost ekonomije jedne zemlje zavisi od kvaliteta lanaca snabdevanja na unutrašnjem tržištu. Zajedničkom koordinacijom Vlade Srbije, trgovaca i proizvođača obezbedili smo stabilnost snabdevanja, a globalna kriza nije zaustavila ni investicije ni projekte modernizacije u srpskoj maloprodaji.

Foto: CMC

Ministar Momirović je istakao da će tri teme definisati retail industriju u budućem vremenu, a to su upotreba Big data podataka, kako živeti zdravije i održivo poslovanje.

- Kroz proces digitalizacije sve više trgovaca upotrebljavati grupe podataka o kupcima, veštačku inteligenciju i Machine learning na nivou maloprodaje kako bi povećali prihode i zadovoljstvo potrošača. Da bi se veštačka inteligencija koristila na pravi način, trgovci i proizvođači treba da nastave da dele podatke i zajedno rade na inicijativama usmerenima ka potrošačima, a Ministarstvo trgovine će uvek biti tu kao podrška - dodao je ministar Momirović.

Prisutnima se obratio i nj.e. Pjer Košar, Ambasador Francuske u Republici Srbiji koji je naglasio da je i za Francusku sektor trgovine od izuzetnog značaja i kao i u Srbiji okreću se novim trendovima koji su sve više u fokusu poput kupovine organskih proizvoda i to lokalnog porekla. Zatim, tu je sve značajnije pitanje održivog razvoja i poboljšanje uslova e-commerce poslovanja koji postaje sve značajniji jer pored velikih kompanija koje mu se tek okreću sada se nove kompanije otvaraju koje proizvode prodaju samo preko interneta.

Foto: CMC

Nakon otvaranja je usledila panel diskusija "Trgovina kao okosnica daljeg ekonomskog razvoja - Kakva je budućnost trgovine u Srbiji?" u kojoj su učestvovali Žarko Malinović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Slobodan Aćimović, prof. Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Nikola Cvijanović, izvršni direktor, kompanija "Univereksport", Jelena Pavlović, potpresednica i članica Izvršnog odbora kompanije "Delez Srbija" i Violeta Kovačević, generalna direktorka, kompanija "Merkator-S". Moderator je bila Irina Vukotić, Prva TV.

Žarko Malinović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu naveo je da je trgovina u Srbiji poslednjih godinu dana dobila skroz drugačiju dinamiku. Kao najveću pobedu ministarstva vidimo to što smo postali značajan partner privredi i što zajedno sa kompanijama unapređujemo trgovinu u Srbiji i krajnjim potrošačima dajemo veću vrednost zbog koje trgovina postaje prava okosnoca daljeg ekonomskog razvoja Srbije.

Za kraj konferencije dr Snežana Miletić, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu imala je prezentaciju na temu "Analize socio-ekonomskog uticaja najvećih maloprodajnih lanaca na sektor trgovine i celokupnu privredu Republike Srbije" gde je istakla da profitabilnost maloprodajnih kompanija raste sporo ali definitivno raste. U narednom periodu se očekuje još poboljšanje uslova poslovanja.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Budućnost trgovinecolor media communicationsJelena PavlovićMilun TrivunacNikola CvijanovićPjer Košarprivredna komora srbijeSlobodan AćimovićTomislav MomirovićVioleta KovačevićŽarko Malinović