PREMINUO NAKON DUGE BORBE: Holanđanin bio zaražen kovidom 613 dana i razvio više od 50 mutacija

Pacijent oslabljenog imuniteta koji je bio zaražen kovidom-19 ukupno 613 dana, tokom kojih je razvio novi, viskomutirani soj, preminuo je od posledica hematoloških problema, otkrili su holadski naučnici.

Preminuli muškarac (72) nekoliko puta je bio vakcinisan, ali nije bilo imunološkog odgovora, međutim oboleo je od omikron varijante u februaru 2022, prenosi "Tajm".

Naučnici su istakli da je potom razvio više od 50 mutacija, uključujući neke koje su ukazivale na pojačanu sposobnost izbegavanja imunološke odbrane.

Dvadesetomesečna infekcija SARS-CoV-2 je najduže poznata, prema istraživačima, koji će slučaj predstaviti na medicinskom sastanku u Barseloni ove nedelje.

Iako se nije znalo da je njegov mutantni virus zarazio druge ljude, on naglašava kako produžene infekcije omogućavaju virusu pandemije da akumulira genetske promene, potencijalno stvarajući nove varijante zabrinutosti.

Naučnici koji proučavaju genomske podatke prikupljene iz uzoraka otpadnih voda prijavili su dokaze o pojedincima u zajednici koji su izbacivali jako mutirane koronaviruse više od četiri godine. Ovakve uporne infekcije takođe mogu uzrokovati da pacijenti imaju duge simptome Covida, pokazuju istraživanja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

holandijakoronakoronaviruskovidKovid-19