INCIDENT PRIJAVLJEN GUVERNERU: Turista uznemirio morža u Norveškoj - kazna 1.100 evra

Turista koji se „suviše približio moržu“ na norveškom arhipelagu Svalbard mora da plati kaznu od skoro 1.100 evra. Vlasti navode da je muškarac „uznemirio“ životinju koja je ležala na ledu.

Zbog prilaska moržu tokom obilaska arhipelaga Svalbard, jedan turista moraće da plati kaznu od 12.500 norveških kruna, što je gotovo 1.100 evra.

Lokalne vlasti saopštile su da je čovek „uznemirio morža koji je ležao na ledu“. Građani su videli muškarca kako prilazi sisaru kako bi ga fotografisao i prijavili ga lokalnom guverneru, a „delove incidenta primetili su i službenici“.

Na Svalbardu postoji zakon koji propisuje da se ljudi moraju ponašati na način koji ne dovodi do nepotrebnog uznemiravanja divljih životinja. Turista je doveden u kancelariju guvernera, gde je prihvatio kaznu.

- Guverner ohrabruje sve da se drže na udaljenosti od morževa kako ih ne bi uznemiravali i kako ne bi došlo do opasnosti po ljude - navodi se u saopštenju kancelarije guvernera.

Morževi su izlovljavani praktično do izumiranja na arhipelagu Svalbard sve do 1952. godine kada su zaštićeni zakonom, navodi Norveški polarni institut.

Uprkos decenijama zaštite, broj morževa u regionu je i dalje nizak i oni ostaju na Norveškoj nacionalnoj crvenoj listi, koja identifikuje vrste koje su u opasnosti od izumiranja u toj evropskoj zemlji.

Od sledeće godine stupiće na snagu nova pravila za motorni saobraćaj na moru, posebno usmerena na zaštitu morževa, gde će biti zabranjeno da im se svesno prilazi na udaljenost manju od 150 metara. Ograničenje brzine biće pet čvorova za bilo koji motorni saobraćaj u krugu od 300 metara od uočene životinje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kaznamoržnorveškauznemiravanje