NIKO NE ŽELI VILU NACISTIČKOG MINISTRA PROPAGANDE: Gradske vlasti Berlina poklanjaju Gebelsovo ljubavno gnezdo

Berlinske vlasti nude na poklon kuću koja je nekada pripadala nacističkom ministru propagande Jozefu Gebelsu, nadajući se da će tako prekinuti decenijsku debatu da li da prenamene ili sruše imanje severno od nemačke prestonice.

- Nudimo bilo kome lokalitet kao poklon od države - kaže berlinski ministar finansija Stefan Evers, prenosi DPA.

Grad Berlin je više puta pokušao da dâ lokalitet federalnim vlastima ili državi Brandenburg gde se vila nalazi, kako ne bi plaćao održavanje ili obezbeđivanje kompleksa, koji je zarastao u korov i počeo da propada.

Evers je ponovio ponudu gradskih vlasti, pozivajući da se u budućim predlozima ponudi rešenje kojim bi bila poštovana istorija lokaliteta.

- Ukoliko ponovo ne uspemo, kao što nismo uspeli ni prethodnih decenija, onda Berlin neće imati druge opcije nego da sruši kuću, za šta smo već sve pripremili - istakao je Evers.

Luksuzna vila za Gebelsa, jednog od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, izgrađena je 1939. godine u šumovitom krajoliku sa pogledom na jezero Bogenze blizu grada Vandlica, oko 40 kilometara severno od Berlina.

Služeći mu kao vikendica van Berlina, gde je živeo sa suprugom i šestoro dece, Gebels je u vilu često pozivao goste – druge nacističke čelnike, umetnike i glumce, a koristio ju je i kao ljubavno gnezdo za vanbračne afere.

Posle rata, imanje od 17 hektara kratko je korišćeno kao bolnica, a onda ga je preuzeo podmladak Komunističke partije Istočne Nemačke, pa je sagrađen centar za treniranje kao i objekti za spavanje.

Sa ujedinjenjem dve Nemačke 1990. godine, lokalitet je ponovo potpao pod vlasništvo Berlina. Međutim, gradske vlasti nisu znale šta će s njim. Imanje je od tada postalo zanimljivo izletnicima koji su morali da se probiju kroz rastinje kako bi došli do kuće i zavirili kroz ogromne prozore vile.

Gebels se vratio u Berlin pred kraj Drugog svetskog rata. Kada su sovjetske trupe ušle u Berlin, supruga i on izvršili su samoubistvo cijanidom nakon što su otrovali svojih šestoro dece.

Njihov imućni dom na ostrvcetu u Berlinu prodat je na aukciji 2011. godine.

Izvor: RTS
Foto: randomlife.official - YouTube/PrintScreen

adolf hitlerberlinjozef gebelsnemačka