Fotograf Pavel Surovi oduševio fotografijama visoku kinesku delegaciju

Delegacija Komunističke partije Kine koju je predvodio Jin Li, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Sekretar gradskog komiteta Grada Pekinga, uz prisustvo kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga kao i sekretara partijskog komiteta svih univerziteta u Pekingu Chu Guoqinga, kao i uz prisustvo najviših novosadskih zvaničnika, gradonačelnika Milana Đurića i Dalibora Rožića i direktorice Kulturnih stanica Violete Đerković otvorena je izložba "Nasleđe i kreativnost" u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

Foto: Promo

Sa četiri velikoformatna svoja najnagrađivana rada, koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji na izložbi je učestvovao i poznati umetnički modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača.

Surovog fotografija Arhangela Mihaila u srpskoj narodnoj nošnji iz Janja sa mačem u ruci i ruskom ikonom izazvala je najveće oduševljenje i štampana na koricama kataloga izložbe. Surovi je sa svojim timom obukao kineske modele u naše narodne nošnje što je izazvalo još veće interesovanje kineske delegacije.

Foto: Promo
Foto: Promo

Generalni sekretar Pekinga Jin Li je i obišao radove umetničkog fotografa Pavel Surovog za koje je rekao da su impozantne. Pavel Surovi je imao 5 minuta da upozna kinesku delegaciju sa svojim umetničkim radovima i pristupom. Surovi je uspeo svojom harizmom i pričom da zadrži pažnju kineske delegacije čak punih 10 minuta. Tema su bile narodne nošnje, moderna interpretacija narodnih nošnji, moderna aplikaciji narodnih nošnji na etno haljinama i sličnost simbola na narodnim nošnjama u Kini i Srbiji. Uvaženi partijski sekretar Pekinga Jin Li se zahvalio na prelepom poklonu starom 100 godina koji mu je uručio Miljan Pavel Surovi.

Foto: Promo
Foto: Promo

- Za mene je bila velika čast izagati moje umetničke radove zajedno sa kineskim autorima. Narodna nošnja je kultni simbol kao i Kine tako i Srbije. Raduje me da su se kineskoj delegaciji kao i brojnoj kineskoj publici svideli moje fotografije sa srpskim ratnicama koje u narodnoj nošnji sa udajnim oglavljama drže mačeve, ikone, jabuke, tanjire... Impozantno je koliko mogu umetnička dela fotografije devojaka u narodnim nošnjama mogu nositi energije i duhovnosti da zaintrigiraju i jednu veliku Kinu. To je stvarno neverovatno! Moje fotografije imaju moć da privlače mnoge poznate ličnosti u Kisač i ne samo to nego moje fotografije prezentuju Кisač, Grad Novi Sad i celu Srbiju u najboljem mogućem svetlu. Energija koju sam uložio u svoje umetničke radove nastavlja da osvaja svet. Raduje me što smo mogli do sada u Kisaču u Kulturnom centru Kisač ugostiti već tri kineske delegacije, delegaciju sa Pekinških univerziteta, delegaciju profesora iz Kine i delegaciju sa Prvog foruma kulturne saradnje izmedju Kine i Srbije. Upravo ovakav prijateljski i otvoren, neformalan pristup predstavljanje kulturne baštine kroz prezentaciju izložbi, starog nameštaja, starih narodnih nošnji, modernih etno haljina, kreativnog ateljea, foto studija, kao i degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta je primer dobre prakse kulturne saradnje izmedju Kine i Srbije. Ovako se gradi čelično prijateljstvo - izjavio je modni fotograf Pavel Surovi.

Foto: Promo

Surovi je spomenuo i zasluge sadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića za dobijenu titulu Evropske Prestonice Kulture - Novi Sad 2022, koji je upravo podržao umetničke proslavljene projekte Slava i Tron. Тakođe, Surovi je naglasio koliko је Miloš Vučević kao jedini tri puta birani gradonačelnik Novog Sada unapredio infrastrukturalnim ulaganjima Kulturni Centar Kisač i Kisač kao prigradsko mesto Novog Sada.

Foto: Promo
Foto: Promo

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

dalibor rožićJin LikisačLi MingMilan ĐurićPavel Surovi