AMERIČKI ZAKONODAVCI RIGOROZNI: Mesa iz laboratorije još nema u prodavnicama, ali su ga neke države već zabranile

Mesa iz laboratorije još nema u prodavnicama ili restoranima u SAD i, ako zakonodavci budu izdejstvovali to što oni hoće, nikada neće ni moći da se nabavi.

Ranije ovog meseca savezne države Florida i Alabama zabranile su prodaju „kultivisanog mesa i morskih plodova“ koji se razvijaju od životinjskih ćelija. U državi Ajovi guverner je potpisao zakon kojim se zabranjuje školama da kupuju meso iz laboratorije. Zakonodavci na saveznom nivou SAD takođe razmatraju mogućnost da to ograniče.

Nije jasno koliko daleko će ti napori ići. Neke kompanije koje proizvode „kultivisano meso“ kažu da razmatraju pokretanje pravnog postupka, a neke američke savezne države kao što je Tenesi, odustale su od predloženih zabrana kada su neki zakonodavci rekli da bi se time ograničio izbor potrošača.

Ipak, to je razočaravajući kraj u godini koja je počela sa velikim optimizmom za industriju „kultivisanog mesa“.

SAD su odobrile prodaju mesa iz laboratorije prvi put u junu 2023. godine i dozvolile da dve startap-kompanije iz Kalifornije „Good Meat i „Upside Foods“ prodaju „kultivisanu piletinu“. Dva luksuzna američka restorana nakratko su dodala te proizvode u meni.

Neke kompanije za „kultivisano meso“ počele su da šire proizvodnju. Jedan proizvod kompanije „Good Meat“ počeo je da se prodaje u samoposluzi u Singapuru.

Ali ubrzo su političari počeli da koče stvari. Zakonodavci u sedam saveznih država uveli su zakone kojim će se zabraniti kultivisano meso, rekao je Kim Tajrel, pomoćnik direktora Nacionalne konferencije zakonodavnih tela država.

U američkom Senatu demokratski senator Don Tester iz savezne države Montane i republikanski senator Majk Raunds iz Južne Dakote predložili su zakon u januaru kojim bi se zabranila upotreba mesa iz laboratorije u školskim obrocima.

Ova reakcija nije svojstvena za SAD, Italija je zabranila meso iz laboratorije krajem prošle godine. Francuski zakonodavci takođe su predložili zakon da se zabrani.

Ovi potezi se događaju iako su meso i plodovi mora iz laboratorije daleko od toga da stižu na tržište u nekoj znatnoj količini zato što im je proizvodnja toliko skupa.

„Kultivisani proizvodi“ nastaju u čeličnim bazenima od ćelija životinja, oplođenih jaja ili iz „banaka za čuvanje ćelija“. Ćelije se hrane specijalnim mešavinama vode, šećera, masnoća i vitamina. Kada porastu, one se formiraju u odreske, loptice ili druge oblike.

Kompanije su se u velikoj meri usmerile ka povećanju proizvodnje da bi smanjile troškove i traže odobrenja vlade da prodaju svoje proizvode. Sada takođe pokušavaju da smisle kako da reaguju na zabrane u saveznim državama. Kompanija „Upside Foods“ pokrenula je peticiju kojom poziva pristalice da „kažu političarima da prestanu da budu policajci nad njihovim tanjirima“.

- Šteta je da zatvaraju vrata pre nego što smo prošli kroz njih - rekao je Tom Rosmajsl, šef za globalni marketing firme „Good Meat“ i dodao da kompanija razmatra da pribegne tužbama.

Oni koji podržavaju zabranu, kažu da hoće da zaštite farmere i potrošače, da „kultivisano meso“ postoji samo oko deset godina i zabrinuti su za bezbednost njegove upotrebe.

- Građani iz Alabame hoće da znaju šta jedu, i mi nemamo pojma šta je u tome i kako će uticati na nas - rekao je za agenciju AP republikanski senator iz te države Džek Vilijams, sponzor predloga zakona države Alabame.

- Meso dolazi od životinja koje uzgajaju farmeri i rančeri koji teško rade, a ne iz neke posude, gde ga uzgajaju naučnici - rekao je on.

Ali, oni u industriji „kultivisanog mesa“ kažu da njihovi proizvodi moraju da prođu stroge državne testove za bezbednost hrane pre nego što odu u prodaju. Njihova tek nastajuća industirja ne pokušava da zameni meso, kažu oni, već da smisle način da popune rastuću potrebu sveta za proteinima.

Rosmajsl je rekao da SAD sa 45 kompanija predvode napore da se razviju „kultivisano meso i plodovi mora“, ali da bi to moglo da se promeni. U januaru, na primer, jedna izraelska kompanija je dobila preliminarno odobrenje da prodaje prve odreske u svetu napravljene od „kultivisanog mesa“. Kina takođe ima velike investicije u meso iz laboratorije.

- Treba da bude iznenađujuće i zabrinjavajuće za Amerikance da mi dižemo barijere nečemu što bi moglo da bude stvarno važno za našu privredu i bezbednost u hrani - rekao je on.

Senator iz države Floride Džej Kolins, republikanac koji je bio sponzor predloga tamošnjeg zakona, rekao je da se zakonom ne zabranjuje istraživanje, već samo proizvodnja i prodaja mesa iz laboratorije. On je rekao da je njegova glavna motivacija bila bezbednost, ali i da hoće da zaštiti poljoprivredu na Floridi.

- Ne treba da jurimo da nešto zamenimo. To je industrija vredna milijarde dolara. Mi hranimo silne ljude širom zemlje našom stokom, govedinom, svinjetinom piletinom i ribom - rekao je on.

Rosmajsl smatra da industrija mesa pokušava da izbegne ono što se desilo u mlečnoj industriji kada su uvedene alternative zasnovane na biljkama kao što je ovseno mleko. Mleko na bazi biljaka predstavljalo je 15 odsto prodaje mleka u SAD prošle godine, a samo šest odsto pre jedne decenije – po podacima američkog Ministarstva poljoprivrede i Instituta dobre hrane, grupe za proizvode zasnovane na biljkama i za „kultivisane proizvode“.

Proizvođači mesa jesu podržali zabrane na Floridi u Alabami. Vođe udruženja stočara tih saveznih država, koji govore za rančere, bili su pored oba guvernera kada su potpisivali zabrane i promovisali ih u zakon.

Ali stvari su komplikovanije na nivou SAD, gde industrija mesa ne podržava zabrane „kultivisanih proizvoda“. Neki proizvođači mesa kao što je „JBS Foods“, rade na tome da prave sopstveno „kultivisano meso“.

Zvaničnik Nacionalnog udruženja stočara Sigrid Johanes rekao je da ne podržavaju zabranu tih industrija i da se ne plaše konkurencije tih proizvoda na tržištu.

Insitut za meso koji predstavlja JBS, Tajson i druge velike kompanije proizvođače mesa poslao je pismo zakonodavcima u državi Alabami upozoravajući ih da je zabrana proizvodnje mesa iz laboratorije u toj državi verovatno neustavna pošto savezni zakon reguliše proizvodnju mesa i trgovinu među saveznim državama.

Osnivači kompanije Wildtype, iz San Franciska, koja proizvodi „kultivisanog lososa“, otputovali su u Alabamu i na Floridu da daju iskaze protiv tih predloga zakona, ali nisu mogli da utiču na ishod. Oni se nadaju da će neko osporiti te zabrane na sudu, ali kažu da nije realistično da njihove male kompanije preuzmu tu bitku.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kultivisano mesomesomeso iz laboratorijeproizvodnja mesa