Mač kroz vekove u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej najavljuje gostujuću izložbu "Mač" autora Aleksandra Stankovića, učitelja, istoričara i teoretičara klasičnog, sportskog i scenskog mačevanja, koja će, za sve ljubitelje i poklonike ove najelegantnije borilačke veštine, biti otvorena u utorak 18. juna u 20 časova u Etnografskom muzeju.

Izložba obuhvata bogatu kolekciju više od 50 mačeva kroz vekove, od antike preko srednjeg veka i renesanse, do novog veka, a izloženi predmeti, većinom replike, obogaćeni su autentičnim komadima jatagana i sablji iz zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja koji predstavljaju kulturu mača Srbije i Balkana.

Tokom izložbe biće organizovana stručna vođenja, radionice i interaktivna predavanja na temu teorije mača, istorije mačevanja u Srbiji i Beogradu od srednjeg veka do polovine 20. veka, a posebno se izdvaja malo nagradno takmičenje "Mač u kamenu" za najmlađe posetioce.

Uz pozdravnu reč direktora Etnografskog muzeja Marka Krstića, izložbu će otvoriti autor Aleksandar Stanković i kustos zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja Ivan Maksimović.

Izložba će biti otvorena za posetioce do oktobra. Cena ulaznice je 400 dinara.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Aleksandar Stankovićetnografski muzejIvan MaksimovićizložbamacMarko Krstić