POBEDNICA MORA BITI KOMPLETNA LIČNOST: Bata Spasojević o pripremama za Miss Srbije

Foto: Nenad Matović

Priblližavamo se finalu izbora za "Miss Serbia", koji će se održati 19. juna u Beogradu, na Trgu Republike, zato smo izdvojili vreme da razgovaramo sa najpoznatijim srpskim dizajnerom, Batom Spasojevićem, koji je nedavno obeležio neverovatnih 30 godina uspešne karijere u svetu mode. Da li se u izboru misica gleda samo lepota, šta je to što će izdvojiti uspešne misice od ostalih i šta je obeležilo njegovu nezaboravnu karijeru su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali.

Kako je raditi sa devojkama koje se spremaju za ovogodišnji "Miss Serbia" i šta je ono što će izdvojiti uspešne misice od ostalih?

- Ja sam jako dugo sa kompanijom Miss Yu u saradnji. Pilipović me je prvi put doveo i upoznao sa ljudima. Vesnu sam i ranije znao iz javnog života. Imali smo baš interesantnih saradnja, putovanja i priprema. Ova ekipa je zaista dobra i kompletna. Što se tiče misica, ima vrlo zanimljivih devojaka. One same ponaosob su vrlo drugačije, načitane su, pričaju više jezika, što mi se jako sviđa. To im je neophodno. Da osvojiš tu titulu (Miss Serbia) moraš biti kompletna ličnost, obrazovanjem i razmišljanjima. Moram reći da ima dosta interesantnih devojaka. Jako je bitan i taj vizuelni momenat. Miss Srbije mora da ima neke predispozicije. Pre svega visina, da li je negovana, da li je prirodna kosa ili ne, postoji tu puno kriterijuma koje moraju da ispoštuju. Videćemo šta će tu da prevagne. Postoji par favorita koje mislim da mogu da budu Miss Srbije. Kada pogledam koje bi mogle da budu delom i u fashion-u, tu je čak i veći broj devojaka koje su se pokazale pred kamerama jako dobro i to mi je veliko iznenađenje. To je obično problem i sa profesionalnim modelima, ali one su pokazale baš suprotno. Znaju da poziraju. Moraju da vode računa i o kilaži. Neke su više za foto modeling, nisu toliko za pistu, ali imaju ta lepa lica koja mogu biti i komercijalna i za fashion. Svaka od njih mora da prođe svoj put i da to maksimalno iskoristi. Potencijala ima dosta i to svaka od njih.

Foto: Nenad Matović

Ove godine obeležili ste 30 godina jedne izuzetno uspešne karijere. Šta biste izdvojili kao svoj najdraži uspeh i zašto?

- To je jedan veliki period, 30 godina nije malo. Kada bih pogledao iz neke perspektive, svakako bih izdvojio prvu reviju sa kojom sam počeo, 1994. godine, zvala se "Večiti futurizam". Sam taj naziv je ostao u mom razmišljanju do dan danas. Taj futurizam se uvek provlači kroz moje razmišljanje. Ona se desila tada u Narodnom pozorištu i ostavila je na mene jedno lepo sećanje. Tu je i Beograd Fashion Week 1999. godine, "New spice" kolekcija koja je bila inspirisana Indijom i dalekim istokom. To je kolekcija koja je za mene bila prva zvanična, otvorena za medije. Bila je izuzetno uspešna. Sećam se da smo je 20 puta pokazivali ne samo u Srbiji, nego i van granica u državama bivše Jugoslavije. Bilo je tu još puno uspešnih revija, od Amerike pa sve do Evrope. Meni je interesantan bio Miami i prvi odlazak za Ameriku gde sam dobio najveće priznanje - "International Rising Star". Od mene se očekivalo da budem broj jedan u Americi. To priznanje se jako teško dobija jer ste u konkurenciji dizajnera iz celog sveta. To mi je jedna od najdražih nagrada, gde sam dobio priznanje van okvira naše zemlje. Moram da spomenem naravno i New York, kolekcija koja je prikazana u katedrali, Vašingtonu, kao i još par kolekcija koje su prikazane po Americi. Ta u katedrali je bila veoma zanimljiva priča jer sam na zvaničnoj stranici New York Fashion week-a bio izdvojen kao broj jedan iznad svih dizajnera. Svaka kolekcija nosi novo uzbuđenje. Svaka ima svoju priču, kao i ova sada kojom smo obeležili tih 30 godina je bila moćna, velika i ekspresivna. Kako po samoj scenografiji i produkciji, tako i po kolekciji koja je bila za pamćenje.

Foto: Nenad Matović

Koji je največi izazov sa kojim ste se suočili u Vašoj karijeri?

- Svaka nova kolekcija je novi izazov. Važno je da ostaneš svoj i prepoznatljiv, ali da opet pratiš šta su trendovi. Najveći kompliment mi je kada kažu "ti si toliko prepoznatljiv, ali si opet vrlo nosiv". Taj balans je takođe izazov, za svakog dizajnera je veoma bitan. Da ne izgubiš svoj lični pečat, ali da budeš u korak sa svetom. Ja sam ljude navikao na to da svaka kolekcija bude stepenik više od prošle, da se u toj samoj prezentaciji kolekcije oseti neka svežina i to je svaki put izazov. Nova lokacija, nova scenografija, novo sve. To jeste motivacija, ali i pritisak, više za moj tim nego za mene doduše. Kod mene mora da ima inovacije u produkciji. Ja sam tu da budem kreativni direktor i da to bude drugačije i dopadljivo za druge.

Šta je za tebe bila moda na početku tvoje karijere, a šta je ona za tebe danas?

- Čovek kako sazreva drugačije razmišlja. To je deo tog ljudskog rasta. Entuzijazam je u modi najbitniji. Ako ga zadržiš, to lepo što izlazi iz vas, onda to sve ide mnogo lakše. Od početka sam ga imao i on dan danas ostaje takav kakav jeste. Moda za mene je taj vizuelni momenat, to je govor bez puno reči. Ona tebi govori o svojim stavovima. Moda je za mene neverbalni razgovor koji je jako bitan za današnje vreme. Danas se dosta toga gleda i to je ono što je po meni jako bitno. Nije to sad puka moda kao moda, krpice i šta ne, već nešto što može da govori o tebi. To je "statement", izgledati lepo, ali i moćno pre svega.

Autor: Mijat Kontić
Foto: Nenad Matović

bata spasojevićizbor za miss srbijemiss srbijemiss yutop_slider